Elp - Laaghalen

23 augustus 2007

Was het bij de vorige keer al lang geleden dat we het Drenthepad bewandelden. Nu is het al 2 jaar geleden!
Maar na een vakantie in Zeeland en nog wat vrije dagen in de vakantie hebben nog zin om wat te wandelen. Dus toch weer eens een stuk Drenthepad.
We hebben deze morgen eerst een boodschap te doen in Emmen en daarna rijden we via de Frieslandroute richting Laaghalen, waar we onze fietsen parkeren. Vervolgens rijden we naar de Egbertsweg in Elp, waar we 2 jaar terug waren gestopt.

We wandelen via het fietspad in noordelijke richting en kijken na een kilometer uit over de heide die in bloei staat.
tevens wat informatie over het waterbeheer in de omgeving. Het apparaat op de rechterfoto geeft aan dat het grondwater hier op -1 meter staat.
Een klein stukje verder komen we langs een stroompje. Op het pad is te zien dat het de laatste tijd vrij nat is geweest. Gelukkig kunnen we er nog redelijk goed langs.

Even later komen we bij het Elpermeer. Nou ja meer.. Water is er niet te ontdekken. De plas staat momenteel droog. Wel is het een mooi gebied om te bekijken. Gezien het tijdstip (na de middag) ook een goed moment om een broodje te eten.

Een echtpaar komt even later bij ons zitten aan de picknicktafel. Op hun vraag welke route we wandelen kwam een flink stuk van onze ervaringen op het Pieterpad, Marskramerpad, Noaberpad en Drenthepad voor het voetlicht. Daarna pakken we de rugzakken weer op en kruisen we de weg Westerbork-Schoonloo. Een leuk stukje volgt langs het Witteveen en het Blankeveen.

Vervolgens wandelen we naar boswachterij Grolloo en vervolgens naar boswachterij Hooghalen.
We komen rond 14:00 uur bij het voormalig kamp Westerbork. Een paar fietsers vertellen dat ze onder de indruk waren nu ze het een keer hebben gezien. Ze willen verder graag weten hoe ze in Orvelte moeten komen. Een (fiets)kaart zou handig zijn geweest...
Indrukwekkend blijft een bezoek aan kamp Westerbork zeker. Alhoewel we er vaker zijn geweest kijken we nog eens rustig rond.

Vervolgens komen we lang het Melkwegpad, de educatieve wandelroute langs de radiotelescopen naast het kamp Westerbork.

Bij het herinneringscentrum drinken we nog een kopje koffie voor we het laatste deel naar Laaghalen afleggen. We komen langs de nieuwe bungalows op Landgoed "Het Grote Zand". In vroegere jaren nog dezelfde naam. Heel wat voetstappen liggen daar, maar het terrein is nu compleet anders ingericht.
Nog enkele stacaravans herinneren aan de oude tijd... Ze staan te koop. Nadat we het spoor Assen-Zwolle oversteken via de bekende route naar Hooghalen is het nog een klein stukje voordat we het eindpunt van vandaag bereiken: Laaghalen. De fietsen staan nog op de plek waar we ze achterlieten. Een fietstochtje naar Elp rest ons nog om de dag af te ronden.

 

Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan