Gees - Westerbork

30 mei 2004

Het wordt een zomerdag vandaag: 23 graden! Deze zaterdag voor Pinksteren gaan we opnieuw met de fiets van het eindpunt naar het beginpunt. Tegen kwart voor twaalf vertrekken we richting Gees, een fietstocht van 17 km. In Gees zetten we de fietsen opnieuw bij "De Zwerfkei" neer.

We nemen op het terras eerst een "Uitsmijter Royal" om onszelf van voldoende energie te voorzien om de wandeling van 23 km aan te gaan.

Om 13.30 uur vertrekken we. Na een paar honderd meter komen we Kirsten Klijnsma tegen van RTV Noord, die even rust tijdens een fietstocht. In Borger hadden we ook al een RTV Noord medewerker bij de bushalte getroffen! (Bert Haandrikman). Maar goed, zowel het kaartje in het boekje als de GPS gaven aan dat we van de route afweken! Er zou een pad naar rechts moeten zijn, maar blijkbaar is die weggeploegd! Na zo'n 500 meter kwam alsnog een streekpadmarkering, blijkbaar was de route gewijzigd. Iets verderop kwamen we weer op de originele route. Door het prachtige coulissenlandschap is het prettig wandelen.

In de watergang zag het zwart van de kikkervisjes.......

Iets verderop komen we in het natuurgebied "De Hooge Stoep". Een stukje bos en daarna een mooi heideveld, waar de route ook al is gewijzigd. De markering is voldoende om de weg te vinden.

In het bos zijn de steekvliegen lastig, zodat we een rustpauze beperken tot een slok drinken. Iets verder maken we de gemiste pauze nog even goed.

In Nieuw-Ballinge kopen we nog een potje koolzaad-crèmehoning bij een stalletje langs de weg. Daarna komen we op het Mantingerzand. Een prachtig heidegebied met een deel met veel jeneverbessen, vennen en zandverstuivingen.

Inmiddels raakt onze drankvoorraad bijna op. Het is warm en dan lust je wel wat...... Onderweg naar Mantinge hebben we nog wel oog voor de lupinen langs de sloot.

We hopen in Mantinge nog een winkeltje tegen te komen, maar zoals eigenlijk wel was te verwachten.... noppes! We lopen langs een boerderij, waar een aantal kinderen spelen op een kleed. Ze vragen of we drinken willen kopen.... Natuurlijk! Dus voor een luttel bedrag laten we ons bedienen met een sapje.

De kilometers beginnen zwaarder te worden.

Vóór Westerbork nog een stuk naar het westen via het Scharreveld. De koeien op het Scharreveld kijken ons belangstellend aan, maar hebben geen zin om van hun plaats in de schaduw te komen.

Om 18.30 uur bereiken we uiteindelijk Westerbork. Het hapje en het drankje op het terras vielen er lekker in!

 

Klik HIER om naar de volgende etappe te gaan

Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan