Laaghalen - Smitsveen

25 augustus 2007

Dit is het betere werk! Na twee dagen opnieuw een etappe van het Drenthepad. Daarna zal het wel weer wat langer gaan duren, maar na deze dag schiet het weer een beetje op.

Deze dag zetten we de auto eerst neer bij een parkeerplaats in het Nationaal Park Dwingelderveld. Maar hoe noem je deze plek eigenlijk? Dwingeloo ligt nog ruim 4 kilometer hier vandaan. De aanduiding Lheederzand op de topografische kaart is ook niet zo concreet. Maar Smitsveen is een mooie aanduiding en past ook nog eens bij onze achternaam! Het Smitsveen ligt 700 meter verder, maar is de plek die het dichtst bij het eindpunt ligt.

We laden de fietsen van de auto en fietsen vervolgens via Hijken naar Laaghalen, waar we de fietsen op dezelfde plek stallen als eergisteren. Om 11:15 starten we de wandeling richting het Hijkerveld. Na een kilometer zien we parachutes tussen de bomen door. Niet dat we ze zagen landen, maar blijkbaar was dat kort tevoren wel gebeurd en moesten de draden weer in de goede volgorde worden gelegd voor de volgende sprong.

Vrijwel tegenover het weiland waar deze parachutisten bezig zijn gaan we via een karrenspoor het Hijkerveld op.

We krijgen snel uitzicht over dit weids landschap met veel heide en wat vennen. Ook de TV toren in Hoogersmilde is goed te zien.

We treffen het met het weer vandaag. Geweldig, lekker warm, maar ook weer niet tè. Genieten dus. Dat doen we behalve van het landschap ook van de schaapskudde, waar we een eindje verder doorheen wandelen.

....
Iets voorbij de schaapskudde staat een bankje, waar we ons brood en breakers nuttigen. Bovendien een goed moment om ons iets luchtiger te kleden. Via het Noord Hijkerzand komen we bij het Oranjekanaal. Bekend voor ons, immers op weg naar Elp al eens in noordelijke richting overgestoken en ook met het Pieterpad bij Schoonoord.

Na een klein stukje langs het kanaal gaan we weer in zuidelijke richting het Zuid Hijkerzand op.
Ook hier weer veel heide, heuveltjes en stukjes bos. Een mooie omgeving. We wandelen het fietspad af en komen bij een gedeeltelijk opgebroken klinkerweg. Niet dat we daar last van hebben. Behalve dan dat het nu deels onverhard is. Ook kunnen we nog even kijken naar jong leven bij de geiten bij een boerderij aan de Vorrelveenseweg.
Een beetje laat in het seizoen geboren? Ernaast stond een bord met de aanduiding binnenkort: www.detuinfluiter.nl . Aan de inrichting van het land, grasvakken met struiken er omheen zal het wel een minicamping in wording zijn. Daarna komen we onder de weg Emmen-Drachten door en slaan linksaf opnieuw een natuurgebied in. Deze keer het Dijkjesveen en de Bruntinger Plassen. Ook weer een prachtig gebied met heide, glooiingen en plassen.
Gingen de vorige kilometers veel via fietspaden, hier een stuk dwars over de heide, waar ook enig klimwerk aan te pas komt.

Heideschapen en een apart soort runderen kijken verstoord op als we door hun territorium komen wandelen.

Blijkbaar tijd om te scheren, op verschillende plekken lagen plukken wol.

Bij een minicamping verlaten we dit gebied weer via een opstapje. Hierna komt een ontgonnen gebied met een wat kaal karakter met landbouwgronden en weilanden. Langs de Beilervaart staan op een boerenerf nog wel een rijtje fotogenieke dahlia's...Via het lager gelegen landschap aan de zuidkant van de Beilervaart wandelen we naar Smalbroek waar we het Nationaal Park Dwingelderveld binnenkomen.

Aan de rand van het Nationaal Park ligt een camping waar nog even een Magnum gescoord wordt. Opnieuw wisselen heidevelden en bos elkaar af.

In het laatste deel van de route blijkt er nog een routewijziging te zijn. Hier moeten we dus puur afgaan op de markeringen tot we weer op de oorspronkelijke route terug zijn. Daarna is het nog een klein stukje tot de paddestoel die het Smitsveen aanwijst.

Hiermee komen de wandelactiviteiten in onze zomervakantie tot een eind. We willen niet opnieuw twee jaar wachten tot er een vervolg komt....

Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan