Paterswolde - Glimmen
2 april 2011

Piet Paulusma en collega's riepen het al de hele week: zaterdag wordt een topdag. Alie vond in de loop van de week al dat deze zaterdag dan een wandeldag moet worden.  Tja, waarom ook niet? Eerst moet Alie nog werken maar nog voor de middag gaan we met de auto op pad, fietsen achterop, wandeluitrusting mee, inclusief broodjes, breakers, drinken, zodat we de lunch tijdens het wandelen kunnen doen.

Nadat we de fietsen eerst naar het eindpunt in Glimmen hebben we gebracht, rijden we met de auto door naar de ingang van De Braak, waar we afgelopen zondag waren gestopt. We starten om 12.20 en steken de weg over naar landgoed Vennebroek. De temperatuur loopt al richting de 20 graden, maar er staat behoorlijk veel wind, wat het niet al te heet maakt. Prima wandelweer dus!
     
Het eerste stuk over het landgoed gaat langs vijverpartijen en mooie beukenlanen. Maar al snel komen we bij Het Friese Veen. Vroeger een plek waar turf werd gewonnen.
     
Een bijzonder stulpje hier vlak aan het water!  Je zou er maar wonen...  Aan de narcissen is te zien dat het voorjaar is. En vandaag is dat ook aan het weer te merken. We besluiten om bij een bankje ons brood op te eten. Maar .... er zitten alleen maar twee krentenbollen in de rugzak. Oeps! Waarschijnlijk bij het rommelen in de rugzak, is het ander broodzakje uit de rugzak gevallen en ligt nu waarschijnlijk nog in de auto! (blijkt achteraf inderdaad zo te zijn....)  De breakers hebben we nog wel en ook nog een paar yoghurtsultana's en een paar flesjes drinken. Het is vandaag gelukkig niet zo heel ver, dus we zullen het er wel op redden.
We waren hier al eens in de winter, een paar jaar terug, maar nu is het hier toch wel mooi in het Friese Veen!
   
Vlak voordat we het dijkje opdraaien struikelen we bijna over een pad. Hij laat zich rustig fotograveren.  Verderop komen we bij een apart bankje.
   
Leuningen aan twee kanten!  Grappig.  Met dank aan Fenna en Gineke.  Geen idee wie het zijn, maar ze hebben het bankje blijkbaar als herinnering hier neer laten zetten. Na het dijkje langs de polder het Oosterland gaan we het bruggetje over, waarna we langs de Eelder Schipsloot richting de Drentse Aa en de Polder Glimmen wandelen.
     
We komen aardig in de buurt van de Witte Molen, vlakbij de A28, en dus ook bij Glimmen, maar de route buigt weer rechtsaf om nog het landgoed Vosbergen aan te doen, inclusief de gelijknamige villa.
     
Na Vosbergen wandelen via het Sterrenbos naar het Noord-Willemskanaal en gaan onder de A28 door. Met uitzicht op de plassen langs de snelweg drinken we nog kort een paar slokken op een picknickbank en slingeren we richting Glimmen, waar we bij de karakteristieke villa naast het pompstation van het waterbedrijf op de weg van Glimmen naar Vries komen. Dan is het nog maar een klein stukje naar restaurant de BourgondiŽr, waar onze fietsen staan. Weer 12 kilometer gewandeld en nog 12 kilometer te gaan naar Zuidlaren!  De Drenthepadklus is bijna geklaard!


Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan