Ravenswoud-Norg

1 juni 2009

Het is een poos geleden dat we samen met anderen hebben gewandeld op een lange-afstandroute. De laatste keer dateert van de etappe van het Pieterpad van Groesbeek naar Gennep in 2003. Op deze zomerse Tweede Pinksterdag wandelen we in het gezelschap van zus Greetje en zwager Abel. De jongens verblijven vandaag een dagje bij oma en wij treffen elkaar daar rond 9:15. Na een kopje koffie vertrekken we om 9:30 uur richting Norg, waar onze auto achterblijft. Met de Panda rijden we samen verder naar Ravenswoud, waar we om 10:45 de rugzakken op doen en in noordelijke richting vertrekken.
Het schiet niet echt op want al snel komen we bij de Boombankier, die leuke boombanken en andere ronde banken in de verkoop heeft. Dat opschieten is ook niet belangrijk vandaag. We nemen alle tijd om van de omgeving te genieten en rond te kijken.

Tijdens het wandelen neem ik met Abel de geel-rode streekpadmarkeringen even door en dat leert snel. Op het fietsbruggetje staat een markering en een dubbele markering voor richtingswijziging en een kruis voor foute richting volgen al snel.

Na 2,5 km wandelen gaan we even van de route af om naar een uitkijktoren te gaan.

We komen daarbij langs een wijk, die het Fochteloërveen begrensd. Via een bruggetje en een bospad komen we daarna bij de futurisch aandoende uitkijktoren.
Een wijds uitzicht is de beloning na het beklimmen van de ongeveer 70 treden. Veel vogelaars vinden hier blijkbaar iets van hun gading want zowel in de uitkijktoren als verderop op het heideveld komen we veel mensen met kijkers tegen. En niet alleen vogelaars, vanmorgen hadden we van Abel en Greetje de groeten gekregen van gezamenlijke kennissen van ons. En raad eens wie we op de fiets tegenkwamen op het fietspad langs het Fochteloërveen? Juist ja, dus even een praatje gemaakt voordat we weer verder wandelden.

Bij het begin van de oversteek van het Fochteloërveen komen we langs de Brunstingerplas en na het volgen van een klein stukje van het fietspad naar Veenhuizen gaan we via een smal padje door het hoogveengebied. Prachtige natuur! Volgens het drenthepadboekje kan het hier drassig zijn, maar gezien de droge achterliggende periode valt dat erg mee.


We slingeren tussen heide, poeltjes en stukjes veen door, waar ook hier weer veel wollegras is te zien. Na 1,5 km komen we weer bij het fietspad, precies op de provinciegrens Friesland-Drenthe.
Langs het fietspad op weg naar het Bankenbosch komen we langs een poel met vele kikkers, die een concert geven. Aan het begin van het bos vinden we een picknicktafel waar we onze broodjes e.d. nuttigen.

Daarna gaan we op weg naar Veenhuizen. Abel helpt nog even mee om een door begroeiing slecht zichtbare markering weer voor andere wandelaars vindbaar te maken.
Een boerderij met het woongedeelte tussen twee schuren trekt onze aandacht. Het blijkt in de omgeving meer voor te komen. Via een zandweg komen we Veenhuizen binnen, waar we eerst langs het tweede gesticht "Esserheem" komen, tegenwoordig een penitentiaire inrichting oftewel gevangenis. Daarna wilden we een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum, zowel voor een versnapering als voor een sanitaire stop. Het was zodanig benauwd daar binnen dat de dames het alleen bij een sanitaire stop hebben gelaten en we weer verder zijn gewandeld.
We wandelen vervolgens om het tegenwoordige gevangenismuseum heen waarin aan de andere kant ook een café is gevestigd. Daar strijken we even neer op een loungesetje. Na de inwendige verfrissing kijken we nog even bij een paar arrestantenbusjes en gepantserde limo's voor speciale arrestanten.

Daarna komen we langs een aantal huizen van voormalige prominente bewoners. De apotheker woonde in 'Bitter en Zoet". Daarachter staat een voormalig hospitaal met de naam 'Vertrouw op God', destijds ook bekend als 'Gauw bij God'..... Op het moment worden verschillende panden opgenomen in een hotelcomplex. Een kilometer verder neemt de route een speciale wending. Namelijk over een begraafplaats!


In deze etappe komen we ook weer 'overstapjes' tegen.. Het is even wat gymnastieken, maar toch een goed manier om over het prikkeldraad te komen. Na het doorkruisen van een natuurlijk begroeide weide komen we op een zandpad, waarnaast een soort kruising van lakervelder koeien en schotse hooglanders staan...

Na een korte tussenstop bij de 'ijsbaan' van Westervelde komen we langs een mooi stuk waar duidelijk het esdorpenlandschap is te zien. Vlak voor Westervelde wijst de routemarkering naar het weiland aan de andere kant van het prikkeldraad. Abel weet wel raad met het prikkeldraad en we vervolgen onze weg dwars door het weiland en komen zo bij het hunebed van Westervelde.

Iets voorbij het hunebed is het dorp Norg al te zien. Vanaf de es valt de blik op de molen. De paarden krijgen ook nog wat aandacht....

Een klein stukje verder en we zijn om 17:10 bij de kerk op de Brink van Norg aangekomen. 21,5 Kilometer verder op het Drenthepad. Naar Zuidlaren is het nog 66 km te gaan... Greetje ging met een blaar rijker naar huis. Een prachtige zonnige wandeldag ligt weer achter ons... en ons wandelgezelschap wil dit vaker doen! Leuk!

Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan