Roden - Roderwolde
20 maart 2011

Tijdens het koffiedrinken vanmorgen kwam het idee van zwager Tammo om vanmiddag samen met ons een stuk Drenthepad te gaan wandelen. De start was wel wat laat, maar aangezien het al lang licht blijft en het prachtig zonnig weer is vandaag, moet dat geen probleem zijn.  Deze keer kunnen we dus met twee auto's op pad en de keus viel op een traject tot Roderwolde.

Nadat één auto in Roderwolde was geparkeerd komen we om 15.00 uur aan bij de plek waar we op tweede kerstdag 2010 waren gebleven. Toen nog sneeuw, nu dus meer voorjaar!

Voor het eerst een keer met zus Ellie en zwager Tammo samen wandelen!  Mooi dat het kan en met dit prachtig weer gaan we opgewekt van start. Na een kilometer wandelen lijkt de stemming in gevaar te komen.... We komen namelijk bij het Vagevuur! Gelukkig is de naam erger dan de werkelijkheid. Het gaat om een ven in het bos met deze naam. Ook een prachtige boerderij er vlakbij draagt de naam "Veghe Vuir"
     
Echt een mooi plekje tussen Roden en Leek!  Met veel draaien en keren (het boekje moet in de aanslag blijven) komen we via een stukje Nietap aan in Leek. Hier lukt het maar niet om een klok met thermometer op de foto te krijgen. Tenminsten niet met de aanduiding van 14 graden. Maar dat klopte vast, want het was heerlijk rustig en zonnig wandelweer.

Nadat we even geconfronteerd worden met een iets eerder gebeurde aanrijding tussen een scooter en een auto, komen we bij landgoed Nienoord in Leek.
     
Tegenover kasteel Nienoord is een bankje in de zon, dat uitnodigd om even een pauze te nemen. De prullenbak bij het bankje is zelfs voorzien van routemarkering, dus dat bankje moet wel voor ons zijn bedoeld! Echt genieten in de zon hier. Na de pauze op het bankje wordt bij het kasteel nog even een sanitaire stop ingelast en wandelen we verder. De route gaat even in noordelijk richting en vervolgens hoofdzakelijk naar het oosten.
   
We hebben zicht op het nabij gelegen kerkje van Midwolde en met een route over brede zandwegen komen we aan de rand van het landgoed Nienoord, dat we via een bruggetje over het Leekster Hoofddiep verlaten. Daarna volgt de route via veel fietspaden langs de Onlanden ten zuiden van het Leekstermeer. Hier wordt nog druk gewerkt aan een vernieuwd drassig landschap.
   
Het open landschap biedt inmiddels ook zicht op de suikerfabriek in Hoogkerk en de skyline van de stad Groningen. We zien nog een bankje waar we een laatste drankstop willen houden, maar helaas is het bankje bezet voordat we er komen. We wandelen via het fietspad verder in oostelijke richting en komen langs een gespikkelde pony. Een soort mini-schimmel (voor een mini-Sinterklaas?). Een stukje verder, bij de Rodervaart blijkt er nog een picknicktafel te staan, waar we alsnog even rusten. Daarna is het nog een kleine 2 kilometer naar Roderwolde.
   
Om 18.10 uur komen we weer bij het dorpshuis, waar de auto staat.  Het was een leuke etappe. Zeker ook door het mooie weer en het gezelschap van Tammo en Ellie. Nog 35 kilometer te gaan om weer in Zuidlaren te komen. Dat moet dit jaar toch gaan lukken! (?)


Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan