Roderwolde - Paterswolde
27 maart 2011

Opnieuw prachtig weer deze zondag!  Mooi weer om te fietsen dachten wij. Maar ook ook mooi weer om te ... wandelen. En combineren kan natuurlijk ook!

Daarom met fietsen achterop de auto naar Paterswolde gereden en de fietsen geparkeerd bij de ingang van landgoed De Braak. Vervolgens naar Roderwolde gereden om daar de auto te parkeren. Om 14:35 vertrekken we in oostelijke richting en komen langs het kerkje en de molen van Roderwolde.
   
Ook een paar koppels ooievaars zijn inwoners van het dorpje. De stellingmolen Woldzigt (1852) staat er mooi bij. In de graan- en oliemolen is het Nederlands Graanmuseum gevestigd, maar een bezoekje komt misschien een andere keer. We wandelen verder op weg naar de Peizer- en Eeldermaden.
   
Het landschap is hier weids. Er wordt druk gewerkt aan de herinrichting met onder meer voorzieningen voor waterberging. Het van oorsprong al vochtig weideland verruigt. Met dit mooie weer best mooi. Met regen en wind tegen zal het wat minder zijn....  Een stukje voordat we bij het Eelderdiep komen, komt een wandelend echtpaar ons tegemoet met een Drenthepadboekje. We praten een tijdje met elkaar en wisselen wat LAW wandelervaringen uit.  Zij hebben 80 km van het Drenthepad gewandeld. Het is een gevaarlijke uitspraak, maar we verwachten toch eerder de ronde uit te wandelen!
   
Tijdens het wandelen maken we al voorzichtig wat wandelplannen voor de zomervakantie. We zijn er nog niet uit, maar het Trekvogelpad en Maarten van Rossumpad maken goede kansen.  Maar we hebben nog even tijd om er over na te denken.  We komen inmiddels bij het Omgelegde Eelderdiep en volgen die 2 kilometer via een zandweg. Daarna wandelen we via Schelfhorst Paterswolde binnen.
     
Via een hek komen we op landgoed De Braak en via wat bospaadjes komen we langs een Berceau (beukenboog). Daarnaast ligt een doolhof, maar daar wagen we ons maar niet aan!
     
Een mooi bospark met vijverpartijen. Bij de ingang (voor ons de uitgang) staat de gerestaureerde Kiosk van bijna een eeuw oud. Daarna wandelen we via het toegangshek naar de uitgang, waar onze fietsen klaar staan om weer naar Roderwolde terug te kunnen.

We hebben weer 10,5 km afgelegd. Nog 24 kilometer te gaan naar Zuidlaren. Nog twee van zulke zondagen en we zijn er!


Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan