Wateren-Ravenswoud

24 mei 2009

Deze zondagmiddag gaan we er weer even op uit. Wel een beetje laat uit de startblokken, maar we hebben nog zin om een stukje Drenthepad te doen vanmiddag. Om 13:30 van huis, maar daarna nog een uurtje onderweg naar het eindpunt van vandaag om de fietsen te parkeren en dan nog doorrijden naar Wateren om de auto te parkeren. Zo is het inmiddels 14:50 uur als we de parkeerplaats verlaten op weg naar de Ganzenpoel.

Vandaag komen we dichter langs deze ven dan de vorige keer. Het is nog een flinke plas midden in de hei.
Als we de ven half rond zijn moeten we een schrikdraadraster over, zoals onze nieuwe gids zegt. Gelukkig is er een overstapje met paal geplaatst zodat we eenvoudig deze hindernis kunnen overwinnen. We hebben zoals gezegd een nieuw drenthepadboekje aangeschaft aangezien het komende gedeelte 60 km langer is geworden dan in het oude boekje. Hoewel we het grootste deel van het Drenthepad hebben gehad, hebben toch maar een nieuwe gids aangeschaft om weer helemaal 'bij' te zijn.

Vanaf de Ganzenpoel gaan we door het bos langs enkele kleine heideveldjes naar het Aekingerzand.

Alie heeft nog even een gesprek met een aantal schapen die de vergrassing van het terrein moeten tegengaan. Blijkbaar vinden ze het warm, want de meeste schapen houden zich op in de schaduw van de bomen en struiken. Het is ook prachtig weer, circa 22 graden en een lekker zonnetje. Bij dit kruispunt van fietspaden is een uitkijktoren waar ik nog even op klim om iets verder te kunnen rondkijken.


Duidelijk zijn de stukken stuifzand te zien vanaf de uitkijktoren, maar even verder komen we dwars door dit gebied. Gelukkig zijn de markeringen weer goed te volgen. Hier en daar zelfs weer splinternieuwe paaltjes, zelfs voorzien van de tekst 'Drenthepad'. Op sommige stukken van de route waan je je bijna in een woestijn. Het gebied maakt wel indruk op ons. Het Drents-Friese Wold gaan we vast nog wel weer bezoeken, wandelend of op de fiets.

De laatste 4 kilometers naar Appelscha gaan door het bos. Ook een prachtig stuk. Hier worden we nog wel in verwarring gebracht door dit paaltje: Onder de blauwe kop van het paaltje zit een metalen plaatje over een drenthepadmarkering gemonteerd. Je zou denken dat we op dit punt dan een andere kant op moeten. Maar op het zijpad naar links is geen markering te zien, terwijl de omschrijving in het boekje spreekt over een driesprong waar we rechtdoor moeten. We besluiten toch maar de richting van het blauwe paaltje te volgen en dit blijkt de juiste richting te zijn. Een klein stukje verder komen we Appelscha binnen.

We komen langs het Smidslaantje! Niet goed gespeld, maar toch.... Reden om er een ijsje te scoren! Na deze intermezzo steken we de Opsterlandse Compagnonsvaart over. Een teken dat we het veengebied richting het Fochtloërveen binnengaan. Ook het bruggetje is naar Smit eh.. Smid genoemd.
Vanaf dit punt is het nog 2,5 km naar Ravenswoud, waar onze fietsen hopelijk nog staan..
En ja hoor! Ze staan er nog en we hebben er weer 14 km opzitten.
Het is inmiddels 18:10 uur en we eten bij de picknicktafel aan de overzijde van de brug onze broodjes op voor we weer naar de auto fietsen. De route terug is vrij lastig vanwege de vele fietspaden in het gebied, maar met de Forerunner hardloop-GPS komen we vlot terug bij de auto.

Als het meezit zit ook de vierde etappe van dit jaar er aan te komen. Op 2e Pinksterdag hebben we met zus Greetje en zwager Abel afgesproken. De route door het Fochteloërveen via Veenhuizen naar Norg lijkt ook weer een mooie te worden.

 

Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan