Westerbork - Elp

14 augustus 2005

Tjonge, het is wel erg lang geleden dat we het Drenthepad bewandelden. Vanmiddag vroegen we ons af wat te gaan doen. Er werden flinke buien aan het eind van de dag verwacht, maar slechte verwachtingen de vorige dagen kwamen niet uit..... Dus maar eens een korte etappe van het Drenthepad!

We houden het op twee kaartjes vandaag. Openbaar vervoer is geen optie en de fietsen willen we liever niet mee. Het wordt dus een rondwandeling. Op zich goed mogelijk. Twee kaartjes van de route zijn ongeveer 12 km en daarna is het nog 6 km via de kortste weg terug.

Tegen 14:30 starten we in Westerbork, waar het nogal wat moeite kost om de eerste kilometer door te komen. Er treden enkele schantykoren op, waardoor op twee plaatsen de hele weg is versperd door toeschouwers. Tussen twee schantykoren in zien we de kerktoren nog even. Het officiële markeringspunt van de volgende etappe.

Het weer is prima. Op een enkele donkere wolk na is het lekker weer met zo'n 21 graden. We verlaten Westerbork en gelijk is ook het geluid van de shantykoren verdwenen en lopen we via de Oude Groningerweg door de velden in oostelijke richting.

Iets verderop zien we enkele kleurige details in het aardappelland. Lelies! Blijkbaar zijn er wat bollen tussen de aardappels in het land terecht gekomen. We komen via een smal bospad uit bij een heideveld en zien daar een kudde schapen. Later blijkt de schaapskudde vanuit Orvelte hier terecht te zijn gekomen.

De heide komt inmiddels al mooi in bloei. Iets verderop is door vergrassing echt niets meer van de heide over. Het heeft meer van een weiland!

Aan de overzijde van dit "grasveld" komen we langs een model van een historische boerderij uit de ijzertijd.

Via een groot stuk grasland komen we door een bossingel, waarin een wandelroute voor kinderen is uitgezet met allerlei attributen. Via een schouwpad komen we uiteindelijk in het museumdorp Orvelte terecht en genieten hier op het terras van het heerlijke weer.

Na de break gaan we verder via een stuk langs het Oranjekanaal door het Orvelterzand. Op het moment dat we het Orvelterzand weer verlaten horen we geroffel: Onweer in aantocht! En we moeten nog even.... Gelukkig valt het mee en blijft het onweer op afstand. De donkere wolken maken weer plaats voor zon. We wandelen langs de Meeuwenplassen, aangeduid met een steen "Oud Orvelte".

Zoals is te zien moeten we soms flinke plassen en modderpoelen ontwijken. Het is te zien dat het de laatste weken veel heeft geregend. Aan de overzijde van deze plassen kwamen we 2,5 jaar geleden langs over het Pieterpad. (Etappe Schoonoord-Schoonloo) Toen was het landschap wit....

Een kilometer verder komen we bij het eindpunt van vandaag wat betreft de route:
de Egbertsweg een kilometer ten oosten van Elp.

We pakken de GPS erbij om de vooraf ingeprogrammeerde route naar Westerbork te kunnen volgen. Er zitten twee echtparen op een bankje bij het eindpunt van de route van vandaag. Ze hebben ook een stuk Drenthepad gewandeld en zijn hier zojuist met de ene auto gekomen om de andere auto weer op te halen. We wisselen wat ervaringen uit van onze avonturen op het Pieterpad en het Marskramerpad. Intussen begint de lucht flink te betrekken. Alie zet de pas er flink in, om zo mogelijk voor de bui in Westerbork te kunnen zijn. (Dit zal nog zeker een uur duren, want het is nog 6 km)

We zijn een klein stukje onderweg als de auto's van de twee echtparen ons achterop rijden. De man van de voorste auto vraagt of we een lift willen tot de brug over het Oranjekanaal. Van dit aanbod maken we graag gebruik. Scheelt 3 kilometer! We zitten nauwelijks in de auto en het begint te regenen. Aangekomen bij de brug stappen we uit de auto en doen we snel onze paruplu's op en steken vervolgens het kanaal over. We besluiten om bij het restaurant aan het kanaal een tosti of iets dergelijks te kopen en zo mogelijk de bui af te wachten. Helaas is alleen een diner mogelijk. We blijven daarom alleen even een kopje koffie drinken. Nadat de koffie op is gaan we toch maar naar buiten en trekken de poncho's uit de rugzak.

Na 500 meter is het alweer droog en iets verderop trekken we de poncho's maar weer uit. Het is best zweten met zo'n ding... Tot aan Westerbork (3 km verderop) blijft het droog.

Een goede training voor onze volgende wandeling. Waarschijnlijk het vervolg van het Marskramerpad over enkele weken....

 

 

Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan