Wittelte - Wateren

30 april 2009

Dit schiet tenminste op! Na tweeënhalve week opnieuw een etappe! Het is koninginnedag en het wordt prachtig wandelweer, dus trekken we er vandaag weer op uit. We rijden met de auto naar Wateren in het Drents-Friese Woud, een prachtig natuurgebied en Nationaal Park. In het gehuchtje Wateren zien we het Drenthepad de weg kruisen en we rijden 100 meter verderop de inrit naar een parkeerplaats op. Deze blijkt vrij ver in het bos te liggen en we zien niet direct een markering, maar we moeten vlakbij zijn. Geen nood, de parkeerplaats in de GPS gezet zodat we vanaf de route kunnen zien in welke richting de auto staat. We gaan eerst fietsen naar Wittelte. We fietsen door Diever, waar een oranjeoptocht gaande is en daardoor raken we de richting iets kwijt, maar even later vinden we toch de weg naar Wittelte.

Om 11:20 hebben we de fietsen tegen een boom gezet en wandelen we richting Diever. De thermometer geeft slechts 13 graden aan, maar door de zon en geen wind is het al aangenaam. We hebben nog jasjes aan, maar na een kilometer kunnen die in de rugzak.

Om kwart over twaalf en 4,5 km verder komen we weer in Diever aan. Er wordt op de brink gekookt, verkocht enz.. maar wij zoeken een terras op en in stijl met koninginnedag bestellen we er iets toepasselijks bij.....

Het zit lekker op deze manier, maar na 40 minuten pauze gaan we toch maar weer op pad.

En passant bekijken we het dorp en het hunebed van Diever voordat we de bossen intrekken. Landgoed de Heezeberg is afwisselend. Kleine hoogteverschillen, heideveldjes, vennen, verschillende soorten bos en (kleine) zandverstuivingen.

Ondanks dat we wel een tijdje konden teren op de oranje tompoucen gaan we tegen 14 uur toch maar even een broodje eten. Uiteraard ontbraken de breakers ook niet! Na de korte lunchstop gaan we rond het Hoekenbrink, een mooi heideveld dat een komvorm heeft.

Aan de andere kant zijn veel bomen gekapt. Op zich misschien niet zo bijzonder, maar het rook heerlijk!
In de verte zien we jonge schotse hooglanders richting de boswachter lopen. Duidelijk te zien dat ze vaker contact hebben. We komen er zelf niet langs, want we gaan rechtsaf in de richting van het Noordsveen.

We komen nog langs een flinke mierenhoop en even verder is het Noordsveen al in zicht. Het veenpluis bloeit volop. Iets verderop komen we over de Tilgrup, een riviertje waar de natuur zijn gang mag gaan zo te zien:

We komen hier nog een paar andere drenthepadders tegen. Deze hebben grote rugzakken en zijn duidelijk van plan om meerdere dagen te wandelen. Het is dan nog maar een kilometertje verder voordat we bij de Ganzenpoel komen. Het voorlopige eindpunt van het Drenthepad voor ons... Volgens de GPS is het nog 250 meter naar de auto en mede dankzij dit apparaatje zijn we zo weer bij de auto. Het is 15.15 uur en we kunnen weer naar Wittelte om de fietsen te halen... Weer een mooie wandeldag en 15 km verder!

Klik HIER om naar de overzichtspagina te gaan