HANDELSWEG

Amersfoort - Hollandsche Rading (20 km) 6 september 2005

Vanuit ons nieuw logeeradres, Grand Hotel Gooiland in Hilversum, konden we er vandaag een NS wandeltocht van maken want de route loopt tussen de stations van Amersfoort en Hollandsche Rading. Beide stations hebben een rechtstreekse verbinding met Hilversum (wel via een andere spoorlijn). Geen auto en fiets nodig vandaag, want het hotel ligt op loopafstand van het station.

We nemen de trein van 9:36 en een kwartiertje later komen we aan in Amersfoort. We slaan nog even wat proviand in bij de stations-AH en om 10:05 gaan we van start. Eerst nog even een truitje aan want het is iets mistig. Al snel blijkt dat het te warm is en we gaan verder in zomertenue. Daarna duurt het niet lang voordat we worden geattendeerd op een "Eerste stop"! Het lijkt hier op het Pieterpad! In het stalletje zit speciaal water voor wandelaars, wat fruit en andere zaken. Zo snel na onze start maken we er geen gebruik van.

Na 1,5 km gaan we het bos in en naar later blijkt komen we er vandaag eigenlijk niet weer uit, afgezien van stukjes hei en zandverstuivingen. We horen geklop uit de hoogte. Een specht blijkt druk bezig te zijn een boom uit te boren. Op bijgaande foto zou het beestje te zien moeten zijn, maar gezien de beperking van het foto-apparaat is daar een beetje fantasie voor nodig.

Niet veel verderop komen we langs de eerste zandverstuiving van vandaag: De Korte Duinen. De Utrechtse Heuvelrug blijkt er meerdere in petto te hebben.

Zeker in de open stukken is het nodig om de ledematen in te smeren met zonnecreme. Tijdens deze smeerpauze kan gelijk nog even wat worden gedronken.

Aangekomen in Soestduinen nemen we een koffiebreak (met "iets" erbij) waarna de Lange Duinen wachten om doorkruist te worden.

Bij het verlaten van het gebied van de Lange Duinen komen we nog een uitgebreide markering tegen van het pad.

 

Volgens het opschrift is het nog 12 km naar Hollandsche Rading, dus we wandelen maar snel verder. Daarna komen we via een afwisselend bosgebied met loofbomen, grove dennen en heide bij het Willem Arntszbos. Hier is rond de kurkdroge bossen op de zandgrond een irrigatiesysteem aangelegd die voor voldoende water op de akkers moest zorgen. Inmiddels is het systeem niet meer in gebruik.

Enkele keren komen we onderweg markeringen tegen van de N.A.P.-fietsroute. Op zich misschien niet bijzonder, maar deze lange afstandsfietsroute komt ook bij ons door Froombosch. De route loopt van Nieuwe Schans in Oost-Groningen en loopt naar Breda. De route volgt ongeveer de waterlijn, wanneer er geen dijken rond Nederland zouden zijn.

Misschien een beetje macaber gezien de huidige overstromingen in New Orleans.......

In het laatste deel laat de markering een klein beetje te wensen over, maar later blijkt dat we goed zitten en ook een andere keuze van paden had tot een goede afloop geleid.

We komen uiteindelijk om 15:15 uur aan bij het stationnetje van Hollandsche Rading en hebben de eerste 20 van de 120 km er weer opzitten van het laatste deel van het Marskramerpad.

Twintig minuten later komt de trein die ons terug brengt naar Hilversum.

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.