HANDELSWEG

Breukelen - Zevenhoven (21 km) 26 november 2005

Zo zomers het was in september, toen we de vorige etappes liepen, zo .... Ja, was het nou herfst of winter? We gaan een weekje naar Noordwijkerhout en vrijdagmorgen 25 november moet ik nog naar een bijeenkomst voor mijn werk in Arnhem. We hebben onze spullen donderdag klaargezet en vrijdagmorgen iets na half zeven gaan we onderweg. Normaal gesproken ruim op tijd om tussen half negen en kwart voor negen in Arnhem te zijn.

Het pakte anders uit. Pas na elf uur op de plaats van bestemming. De A50 tussen Apeldoorn en Arnhem is de hele dag verstopt geweest door sneeuwval en de gevolgen daarvan. Het gekke was dat bij vertrek van huis het rustig, droog weer was. Maar in het westen van het land, ons einddoel, stormde het! Gevelplaten van flats, omgewaaide bomen enzovoort!.

Vandaag, 26 november, is het in Noordwijkerhout rustig weer. Wel af en toe donkere wolken, maar we kunnen op pad voor de eerste van de drie geplande etappes. Later horen we dat het midden en oosten van het land opnieuw door veel sneeuwval is geteisterd.

We komen rond kwart voor 10 aan in Alphen aan den Rijn waar we met de trein naar Breukelen vertrekken. Onderweg in Woerden nog even overstappen en tijd voor een cappuchino. Om 10:35 gaan we los.

De omgeving van het station van Breukelen wordt bepaald door veel spoor, uitbreiding van de snelweg A2, Hotel van der Valk en op de laatste paar vierkante meter nog de molen. Kort daarop lopen we over een dijk richting Portengense Brug. De dijk vertoont veel verzakkingen. Het doet denken aan de dijkdoorbraak in Wilnis, hier vlakbij.... Verderop blijkt men bezig te zijn om hier iets aan te doen: Het pad is versperd!
We komen er nog langs, het is zaterdag, de kraan is verlaten.

Iets verderop komen we opnieuw een hindernis tegen!
Hier kost het ons meer moeite om de obstakels te passeren. Enig geglibber om over de dijk langs de kraan te komen, maar het lukt. We komen bij de Portengense Brug en zien direkt het volgend obstakel opdoemen: Een in aanbouw zijnd huis op de dijk....

Tijdens de wandeling op deze grasdijk komt de zon er zelfs nog een beetje door en genieten we van de omgeving in het Groene Hart van de Randstad.

De dijk loopt bij de bouwlocatie langs een oud gebouwtje (voormalig gemaal?) en we kunnen dus door en worden begroet door twee geiten die de een heel lang stuk dijk voor zichzelf hebben.

We wandelen door het dorpje Kockengen en vervolgens langs weilanden met knotwilgen en watermolens naar het gehucht Spengen en genieten van de "hollandsche luchten". Het kan genieten blijven omdat het droog blijft en windstil is. Hier komen we over een smal weggetje met veel riante woningen, boerderijen, knotwilgen en sloten.

We verlaten halverwege de etappe van vandaag de provincie Utrecht en komen in Zuid-Holland. We zitten nog in de buurt van Noord-Holland en merken de vele vliegtuigen op die nog een laatste bocht richting Schiphol maken om te landen. Zuid-Holland begint voor ons met een saai stuk over een fietspad langs een provinciale weg richting Woerdense Verlaat.

Nu wordt de route weer aantrekkelijk.


We wandelen langs de "Kromme Mijdrecht" en slaan voorbij de molen af richting Noorden. In Noorden nemen we even een koffiepauze in café de Noordse Plassen, die ook in het boekje staat vermeld met een interieurfoto. Eén van de mensen op de foto herkennen we, hij vertrekt iets later in beschonken toestand met zijn mercedes.............

Na de koffiestop wandelen tussen de Noordse Plassen door over een oude kerkenpad. De plassen maken deel uit van de Nieuwkoopse Plassen.

Wanneer de plassen achter ons liggen vervolgt de route over een fietspad op een dijkje dwars door de weilanden. Hier is dus sprake van een weids en wijds landschap. Het fietspad gaat uiteindelijk over in een smal weggetje. Hier lijkt de tijd nog te hebben stilgestaan.
Nog elektriciteitspalen langs de weg! Dit is het laatste stuk voor we aankomen in Zevenhoven.
We lopen om drie uur Zevenhoven binnen en zoeken de bushalte op en vinden die ook. Helaas is de bus net vertrokken en moeten we een half uur wachten (valt gelukkig nog mee). Iets na vieren komen we weer in Alphen aan den Rijn. De eerste van de drie etappes zit er weer op! Nog 69 km te gaan naar Scheveningen.

In de avond genieten we weer van de open haard in de bungalow.

 

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.