HANDELSWEG

Deventer - Klarenbeek (16,5 km) 15 mei 2005

Vandaag Eerste Pinksterdag beginnen we het tweede deel van het Marskramerpad in de loop van de middag. We gaan met de auto naar Klarenbeek en vanaf het station Klarenbeek via Zutpen naar Deventer met de trein. We komen om 14:45 aan op het station in Deventer. Voor het station steken we over bij een stoplicht, waar ons bevestigd wordt dat we op de goede weg zijn:

We zigzaggen door Deventer. Het is veel tekst in het boekje voor relatief weinig meters. Maar het is wel een leuk stukje van deze Hanzestad.

Via het laatste steegje komt de IJssel al in zicht! Het is nu even wachten op het veerbootje om naar de overzijde te komen.
ondertussen nog een beetje rondkijken...
Vanaf de overkant heb je ook een mooie blik op Deventer..

We wandelen vervolgens heerlijk in het zonnetje over de IJsseldijk. Het weer zit mee, want 's-morgens regende het nog vrij lang. De jas kan nu uit en we kunnen nu wat kilometers maken. In de stad ging het wat trager, mede door het wachten op het pontje. Bij het pontje was er nog een vader met twee dochtertjes die ook gingen "marskrameren". Na de oversteek hebben we ze niet weer gezien. Blijkbaar viel het voor de vader niet mee om de meiden op stoom te krijgen.... Bij de oude boerderij Yperenberg slaan we af richting Wilp.
Het Hanzestedenpad (geel-rode markering) volgt de dijk verder...

Na een kilometer komt Wilp in zicht:

Vanaf hier gaan we de oude Bandijk (winterdijk) op. Deze ligt hier erg ver van de IJssel af. Op een gegeven moment staat er een bordje dat de route is gewijzigd en dat we niet de beschrijving, maar de markering moeten volgen. We ontdekken echter helemaal geen markering op die plek en we volgen toch maar de beschrijving in het boekje. Achteraf blijkt dat de wijziging die bedoeld is, waarschijnlijk in ons boekje is verwerkt.
We zien nog een leuke verzameling klaprozen:

De bandijk is grotendeels veranderd in een bospad. Je hebt eigenlijk niet het idee dat je een rivier volgt. Het enige is dat het pad hoger ligt dan de omgeving.
maar soms lijkt het toch op een dijk....

We krijgen zomaar te maken met water! Geen rivierwater maar regendruppen! We pakken de parapluutjes uit de rugzak, maar het gaat vervolgens toch flink regenen. De poncho's moeten zelfs tevoorschijn worden getoverd!

Wel een gek gezicht, die bochel in de rug door de rugzak... Het positieve van dit buitje is dat het meeslepen van de regenkledij toch niet elke keer voor niets is. De bui is snel voorbij en de poncho's zijn nog geen kilometer verderop weer in de rugzak.

Ook in het bos vlakbij Klarenbeek blijkt de oude bandijk nog steeds aanwezig te zijn. Aan het hoogteverschil in het bos is het goed te zien.
Opnieuw een bordje met een routewijziging. We zitten in het laatste stukje van vandaag. Of de wijziging voor ons consequenties heeft blijkt de volgende keer wel. We gaan iets voorbij het bordje rechtsaf naar het NS station Klarenbeek, waar we weer bij de auto zijn.

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.