HANDELSWEG

Dreierwalde - Salzbergen (21 km) 8 september 2004

We hebben onze spullen bij elkaar gepakt vanmorgen. Na de wandeling van vandaag zullen we weer naar huis vertrekken. Bij het ontbijt zegt één van de familieleden van het familiehotel ons toe, zonder dat wij er naar vroegen, dat wij vanmiddag de hotelkamer nog mogen gebruiken om ons op te frissen. Erg prettig! Iets later meldt ze dat de cheffin ervan weet. Wel wil ze graag dat we vanmorgen de overnachtingen afrekenen. Geen probleem natuurlijk. Alhoewel, het pinapparaat werkte niet, dus moesten er eerst even wat flappen worden getapt bij een nabij gelegen bankfiliaal.

Om half 10 gaan we richting Rheine. Deze keer direct wandelend vanuit het hotel. Snel komen we via een onverharde laan, die overgaat in een lange, rechte asfaltweg. Toch is het niet vervelend wandelen. Alie heeft last van enkelen diep onder de huid liggende blaren, maar het wandelen gaat mede dankzij de blarenpleisters vrij goed.

Zo komen we na het kruisen van de autobahn Amsterdam-Osnabrück (A30) bij het Dortmund-Ems Kanal. We moeten een rondje langs het sluizencomplex Altenrheine maken.

Volgens het boekje bevindt zich vlakbij de sluis een restaurant. Dat blijkt inderdaad het geval, maar is het pas vanaf 15.00 uur open. Twee geïnteresseerde heren melden ons dat de hotel-ingang achter ligt. We maken duidelijk dat het ons alleen om een kopje koffie gaat. Zij doen ons de suggestie om even door te lopen naar een bakkerij met konditorei. Bovendien nog Preiswert ook! We bedanken voor de tip en volgen deze op.

In Rheine aangekomen komen we langs een Kluse, oftewel een mariakapelletje.

Op een gegeven moment komen we langs de Stolbergstrasse. De straat waar de Neuapostolische Kirche zou moeten zitten. We lopen er een stukje in en binnen 100 meter staat het kerkgebouw..

Het lijkt wel een beetje een woonhuis....

Ondertussen zien we al enkele keren de toren van de Antoniusbasiliek tussen de huizen opdoemen.

In het voetgangersgebied aangekomen besluiten we om een warme maaltijd, pasta, te nuttigen. Aangezien ik direkt niet achter het stuur hoef, bestel ik mij maar een Erdinger Hefe Weissen!

Na het eten vervolgen we onze weg door de binnenstad van Rheine op weg naar de Ems, waarlangs een groot deel van de route loopt vanmiddag.

Rheine wordt ook wel de Porta Westfalica van de Ems genoemd omdat de rivier hier een krijtlaag doorsleten heeft. De Eems is hier dan ook smal en de oevers steil.

Het mooie pad langs de Ems komt op een gegeven moment langs Schloss/Kloster Bentlage. Een eindje verderop gaan we even wat drinken.

De route loopt vanaf Rheine samen met de Ems-route, dat naar Leer gaat. Misschien iets voor in de toekomst?

Een paar kilometer voor Salzbergen gaat de Ems-route naar het noorden. Op het informatiepaneel bij de Salzhütte kunnen we het nog even nakijken....

We verlaten om 15.00 uur de hoofdroute van de Töddenweg bij het ridderlandgoed Stovern en buigen af richting Salzbergen.

Na het passeren van een olieraffinaderij komen we in Salzbergen aan en gaan richting het station.

Spoor 1 wordt in beslag genomen door een oude stoomlocomotief.

We zijn om 15.30 uur op het station en gaan met de trein van 16.06 naar Rheine en daar, na een klein half uurtje wachten, met de bus naar Dreierwalde, waar we ons nog snel even kunnen douchen, zoals was beloofd. Alie haar blaren blijken behoorlijk te zijn gegroeid, ze had er dan ook flink last van tijdens de laatste kilometers.

Nu maar weer wachten wanneer we verder gaan. Waarschijnlijk zullen we de volgende keer tot de Duits-Nederlandse grens kunnen komen....

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.