HANDELSWEG

Espelo - Deventer (24 km) 13 mei 2005

Ons eerste deel van de zomervakantie is begonnen. We hebben besloten om de eerste week onder meer te besteden aan het vervolgen van de Handelsweg. Vanmorgen rond 9:20 vertrokken we richting Holten. Het was weer even puzzelen hoe we het vervoer vandaag het beste konden regelen. De oplossing is dat we onze fietsen meenemen en bij het station in Holten neerzetten. Vervolgens met de auto naar Espelo. Daarna de route wandelen en met de trein van Deventer naar Holten en uiteindelijk met de fiets weer naar Espelo.

Klinkt vrij ingewikkeld, maar het is voor vandaag een goede oplossing. Het weer is prima, ongeveer 18 graden en zon. Heerlijk om te wandelen. Het grootste deel kan de jas uit.

De auto op het strategisch punt bij Espelo (circa 4 km van Holten). Omdat we om 11:20 starten met het wandelen nemen we na ongeveer 2 km een korte koffiepauze.

In Okkenbroek staat een leuk kerkje en ernaast een heuse siersmederij.

Vanaf de Holterberg hebben we een mooi uitzicht richting het westen.

Nadat we beneden zijn aangekomen lopen we door het open veld. Doordat de zon wat meer zijn werk kan doen voelt het heerlijk aan!
We nemen onze middagpauze bij een picknicktafel bij een kruising van een paar landwegen. Ons oog valt op de bordjes bij de brievenbus. De bovenste kunnen we vanaf de picknicktafel nog net ontcijferen: "In verband met vogeltjes, post in de teil". Inderdaad na even te blijven kijken blijken er een paar meesjes in de brievenbus te nestelen. Nadere studie leerde dat op het onderste bord de tekst staat: "Deze bus is tijdelijk door ons gekraakt, omdat wij kindertjes willen. Met dank van vader en moeder Mees." Dit tafereel is aan de bewoners van het huis dus goed besteed.

Een eind verderop komen we langs de laatste schuilhut (van het standaardmodel) aan de Handelsweg, opnieuw compleet met routeoverzicht.

De omgeving is prachtig en de route is onverwacht afwisselend. Met het mooie weer erbij is het dus genieten vandaag.

Niet alleen de meesjes zijn in "mei-stemming" In Lettele zijn er veel jonge geitjes te bewonderen.(en kippen)

Het voorjaar laat zich ook zien door bloeiende brem. Langs het Overijssels Kanaal begint de vermoeidheid toch een beetje toe te slaan.

Maar in de laatste 4 kilometers moeten we nog extra hindernissen trotseren:
Over hekken klimmen, tussen de koeien door wandelen en om de bijbehorende vlaaien. En nog een zeer modderig pad! Maar goed dat Alie geen hoge hakken draagt......

Het levert soms ook nog leuke plaatjes op...

Alhoewel we inmiddels niet ver meer van het centrum van Deventer zijn, komen we nog een paar heuse knuppelbruggen tegen!

Maar als we uiteindelijk toch in de bebouwde wereld komen lijkt ineens de beloning van het zwoegen van vandaag dichtbij te zijn!
Jawel! De Bierstraat! Komt dat even mooi uit!

Tenslotte komen om 16:40 bij het station. Tegenwoordig is het oude stationsgebouw een beetje weggestopt achter de nieuwbouwpanden in de omgeving:

Maar ondertussen is wel het eindpunt van de Handelsweg bereikt! Het boekje is uit! Meer dan 229 km zitten er sinds de start in Osnabrück alweer op. Nu gaan we verder met het vervolg op deze route: Marskramerpad deel 2. De Handelsweg blijkt een leuke route te zijn. We verwachten ook veel van de delen 2 en 3 van het Marskramerpad! Maar eerst zoeken we ons hotel voor deze week op: Landgoedhotel Vennendal in Nunspeet.
auto maar meenemen......

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.