HANDELSWEG

Hoenderloo - Stroe (24,5 km) 20 mei 2005

Vanmorgen verlaten we Landgoed Zonneheuvel in Nunspeet (Hotel Vennendal) en hebben nog een weekendje Egmond aan Zee geboekt. Voordat we richting de kust gaan staat vandaag de vierde etappe van deze wandelsessie op het programma. Gisteren was het heerlijk weer, maar de vooruitzichten voor vandaag zijn niet erg rooskleurig. En dat terwijl we een vrij lange etappe hebben gepland, waarbij we ook nog eens moeten fietsen om weer bij de auto te komen.

Bij het vertrek uit Nunspeet om 10:15 regent het een beetje en dat blijft een tijdje zo. We rijden eerst naar Stroe om de fietsen daar te parkeren. Op dat moment is het even droog en lijkt de zon zelfs door te breken. We rijden vervolgens naar Hoenderloo en ja hoor, het gaat weer regenen. Ter plekke aangekomen is het nog steeds nat. We overleggen of we niet eerst een kop koffie gaan kopen, maar ja, daarna kan het ook nog regenen. Het gaat niet hard, maar zeker hard genoeg om doorweekt te raken als je er de hele dag door loopt. Op de parkeerplaats staat een busje met werklui, die ook beter weer afwachten.

We besluiten om onze poncho's in stelling te brengen. Zo gezegd, zo gedaan en we wandelen in regenkostuum het bos in. De frisse voorjaarskleuren vallen nu nog meer op lijkt het.
mooi is het, ook in de regen.

Na zo'n twintig minuten kunnen de poncho's weer in de rugzak! Het is droog! De natuur lijkt ook steeds vriendelijker te worden.

Wanneer we zo'n drie kwartier hebben gewandeld komt de zon er zelfs bij! Wat heet, het is de hele dag prachtig weer gebleven op een heel enkel spatje na, maar dat mag geen naam hebben.
Vlak voordat we bij de Hoog Buurlosche Heide komen gaat het pad door een voormalig rustgebied. Dit pad schijnt speciaal voor het Marskramerpad te zijn geopend. In dit stukje vinden we een bankje, waar we een korte rustpauze nemen.

Daarna komen we zoals gezegd op de heide, wat door de hoge ligging enkele prachtige uitzichten geeft.

Door het vele gras is de heide helaas aan het verdwijnen, de schapen hebben hier nog het nodige te doen. Vanaf de heide zijn de masten en de voormalige gebouwen van Radio Kootwijk te zien. (hierboven is dat wel wat klein....)

We komen via het bos in Hoog Buurlo, waar de schaapskooi niet in gebruik lijkt te zijn.

Bij een volgende schaapskooi, iets verderop, staat vermeld dat de schapen tijdelijk onderdak hebben gevonden in een van de gebouwen van Radio Kootwijk. Daarna wandelen we via de Achterste Steenberg verder in westelijke richting.

Een eind verderop, in de richting van Kootwijk besluiten we onze wandellunch te gebruiken. Dit is onderhand bijna een standaardmenu geworden: krentenbollen, sapje, Breakers en een roze broodje met vulling, dat we bij Albert Heijn hebben ontdekt.... Bij gebrek aan een bankje en het tijdstip (12:55) gebruiken we een omgevallen boom als zitplaats:

Het daaropvolgende stuk was lastig te belopen in verband met het mulle zand. Het heet dan ook niet voor niets Kootwijkerzand

In Kootwijk, de enige bewoonde plek langs de route vandaag, kopen we een kopje cappucino en daarna duiken we het bos weer in op weg naar Stroe. Onderweg kronkelt er nog een slang (nou ja, hazelworm) over het pad.

Opnieuw komen we over een paar heidevelden. Er zijn duidelijk verschillen zichtbaar met de eerdere heidevelden.

Niet veel later, tegen 16:00 uur komen we in Stroe aan, en zien we onze fietsen nog netjes in het rek bij "De Rotterdammer" staan.

Ongeveer 85 kilometer aan het totaal toegevoegd. Nu maar weer wachten op de volgende gelegenheid. Om deze wandelweek af te sluiten drinken we er in het café nog één op.
proost!

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.