HANDELSWEG

Hollandsche Rading - Breukelen (17 km) 8 september 2005

Het blijft maar zomeren. Sinds we de vorige week thuis kwamen van de vakantie op Gran Canaria is het hier ook bijna tropisch. De hele week al temperaturen van rond de 27 graden. Ook 's-avonds is het nog aangenaam. Vandaag weer zo'n dag en we sluiten onze wandelreeks van vier etappes dus in stijl af.

Vandaag zetten we de fietsen weer in voor het natransport. Dus moeten we eerst de fietsen naar Breukelen brengen en vervolgens terug rijden naar Hollandsche Rading. Dat rijden via Breukelen naar Hollandsche Rading valt erg tegen. Het is erg druk op de weg. We zijn als noordelingen verwend wat dat betreft. Achteraf was vervoer met de trein misschien toch handiger geweest. Maar goed, nadat we via Breukelen en Utrecht weer in Hollandsche Rading kwamen konden we geen parkeerplek vinden bij het station. Het dorp is niet groot, maar ruimte om te parkeren is er ook niet. Daarom de auto op een parkeerterrein bij een restaurant geparkeerd. Er was een wegsleepregeling van kracht, maar we wilde er wel een kopje koffie kopen en desnoods na afloop van de etappe iets eten. Op het terras aangekomen bleek de zaak pas om 17:00 uur open te gaan. Nou ja, dan niet! Onze wil was er, dus wegslepen zou niet terecht zijn naar ons idee.

Na deze startperikelen vertrekken we tegen 10.00 uur richting Breukelen. Vanaf het eerste moment is het landschap duidelijk anders dan de vorige etappe. We gaan het landschap in van de Loosdrechtse plassen.

De Domtoren van Utrecht is aan de horizon te zien.

Na enkele kilometers komen we langs boerderij Vrede-Best. Hier ligt het punt van NAP 0. Bovenin het hooi zit je bij een overstroming dus nog goed.

Iets voorbij de boerderij is de toren van de Grote Kerk in Utrecht te zien. Precies tegenover het hotel waar we zaten.

Nog een stuk verder komen we in een natter landschap, de Tienhovense Plassen.

Het is een heel ander gezicht dan de Utrechtse Heuvelrug, maar dit landschap, op de grens van Utrecht en Noord-Holland heeft ook zijn charmes. Bij Tienhoven komen we langs poldermolen "De Trouwe Wachter"en we verlangen naar de horeca in Tienhoven. Een kopje koffie gaat er inmiddels wel in, na 7 km wandelen.

Helaas voor ons, het plaatselijk café blijkt niet open te zijn. Er zit niets anders op dan door te wandelen. Na 2 kilometer gaan we ons letterlijk bezighouden met bermtoerisme en eten en drinken we wat, terwijl we ons neerzetten in de berm van de weg.

Inmiddels zijn we aangekomen in de Bethunepolder. Dit is een soort kuil in het landschap. Het peil ligt er enkele meters lager dan de omgeving.

Deze bunker uit WO II staat hoog en droog. In de oorlog was de bunker verscholen onder het zand.

Het laatste stuk van 6 kilometer naar Breukelen komt er alweer aan. We vangen nog een glimp op van enkele jachthavens.

Het water in de sloten is best helder en er zit heel wat vis.....

Het laatste stuk richting Breukelen gaat via een bospad. Een bospad? Er is bijna een hakmes bij nodig......

Het pad eindigt bij de Vecht. Geweldig mooie huizen en kastelen daar!

Over de dubbele ophaalbrug wandelen we Breukelen binnen. We zijn dan nog een kilometer van het station verwijderd, maar de terrasjes op de Kerkbrink zijn wel erg aantrekkelijk....

Proost!

Het laatste stukje gaat langs en over het Amsterdam-Rijnkanaal naar het station.

Geen inspirende omgeving, met de A2, veel sporen en geparkeerde auto's, maar toch het eindpunt van de wandeling.

We fietsen aansluitend bijna dezelfde route terug naar Hollandsche Rading, waar de auto gelukkig nog aanwezig is. We laden de fietsen weer op de fietsdrager en vertrekken richting Froombosch. Nog 90 km naar Scheveningen.......

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.