HANDELSWEG

Hopsten - Dreierwalde (18 km) 7 september 2004

Na het ontbijt in Hotel Wenninghoff pakken we onze fietsen en fietsen 10 km naar Hopsten. Eerst even wat broodjes gekocht bij de konditorei, die bij Lidl onder dak zit. Om 10.40 uur parkeren we onze fietsen in het centrum van Hopsten en gaan op weg. Bij de eerste supermarkt kopen we nog een toetje voor onderweg en gaan weer verder. Direct komen we langs de eerste schuilhut, de Pogge-Hütte. We vinden het zo kort na de start niet nodig om te pauzeren en vervolgen onze weg langs Haus Nieland, ook een belangrijk Töddenhuis.

Het wordt al weer aardig warm en na enkele kilometers lusten we ook wel een kop koffie (met Pflaumenkuchen). We strijken daarom neer tegenover de Kapelle Sankt Anna in Breischen. Het verhaal gaat dat het beeld van de heilige St. Anna spontaan groeide uit een gevelde eik. Op deze plaats is de kapel gebouwd en is een bedevaartsplaats met bijbehorende kruisweg.

Vervolgens komen we door een voormalig veenlandschap, dat door ruilverkaveling niet meer zo interessant is door de lange rechte wegen.

Gelukkig zijn er nog vrij veel bomen en struiken langs deze weggetjes, zodat het er niet al te polderachtig uitziet. Ondanks de Pflaumenkuchen lusten we rond half twee wel weer iets. (de broodjes en toetjes zijn niet voor niets gekocht)

We besluiten de lunch te gebruiken in de schuilhut "Up de Haar Hütte".

We zitten vlakbij een militair vliegveld. Op een gegeven moment komen de landende jachtbommenwerpers vlak over voor de landing.

 

 

 

 

 

 

Vanwege de warmte nemen we een eindje verder nog even een drinkpauze. Na deze stop komen we langs een boerderij, waar een oud bakhuis staat.

Niet veel later komt de kerk van Dreierwalde alweer in zicht en komen we nog langs een nieuw huis met een leuke buxustuin.

In de laatste kilometer komen we over de Dreierwalder Aa, waarin nog juist de Reinings Mühle is te zien, waarna we via een boerenerf richting het eindpunt lopen.

Het eindpunt van vandaag is tegenover de kerk, precies waar wij overnachten, Hotel Wenninghoff.

Er hangt zelfs een overzichtskaart van de Handelsweg aan de gevel van het hotel! Te zien is dat de totale afstand (gerekend over de route) 73 km is vanaf Osnabrück. Het schiet dus al aardig op! We hebben zelf inmiddels iets meer kilometers gemaakt doordat we soms iets van de route af moeten om weer bij auto, fiets of openbaar vervoer te komen.

Na de wandeling halen we onze fietsen weer uit Hopsten en maken daar nog even een fietstochtje van 23 km.....

Morgen de etappe naar Salzbergen (20 km), mits Alie haar voeten niet teveel protesteren. Waarschijnlijk enkele blaren net onder de huid.

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.