HANDELSWEG

Klarenbeek - Hoenderloo (21,5 km) 17 mei 2005

Het gaat snel, zo'n vakantieweek. We zijn alweer toe aan de derde etappe van deze week. De openbaar vervoersmogelijkheden naar en van Hoenderloo zijn te verwaarlozen, zodat we de fietsen mee moeten vandaag. We rijden met de auto eerst langs Hoenderloo en laten de fietsen daar achter. Vervolgens rijden we door naar het station van Klarenbeek, waar we om 10:45 starten met de wandeling. Eerst weer het aanloopstukje van het station naar de route en vervolgens echt op pad.

Als we de route rond en door het dorp Klarenbeek hebben afgerond laten we het achter ons en gaan richting Beekbergen. We komen snel uit bij de Beekbergsche Beek/

Een eind verderop drinken we even iets en nemen een mueslireep. Daarna verwisselen we het asfalt van het fietspad met de ruige begroeiing van een schouwpad langs een sloot.

We kruisen iets verder de A50 en komen in het dorpje Oosterhuizen. Helaas zien we de stoomtrein Apeldoorn-Dieren niet voorbij komen. Onderweg van Hoenderloo naar Klarenbeek zagen we deze wel... We zijn al snel vlakbij Beekbergen. In dit deel van de route loopt het Marskramerpad samen met het Maarten van Rossumpad (Ommen-'s-Hertogenbosch).

We besluiten om in Beekbergen een restaurant op te zoeken om een warme maaltijd te nemen. Toepasselijk voor ons komen we bij de Smittenberg uit.

Na het eten vervolgen we onze route en komen nu echt op de Veluwe. We nemen afscheid van het Maarten van Rossumpad en komen op het landgoed Bruggelen.

Tot aan Hoenderloo wandelen we onafgebroken door het bos. Wel hebben we veel variatie in paden. In het begin moeten we via een smal pad en over het pad liggende boomstammen klimmen. Een eindje verderop blijkt dat de Veluwe hele pittige hoogteverschillen kan opleveren.

We wandelen over een 'richel' naar boven. Rechts is de diepte .......
Volgens de hoogtelijnen op de topografische kaart in het routeboekje zitten we op 90 meter boven de zeespiegel. De beklimmingen zijn even pittig als we in echte berggebieden wel eens hebben meegemaakt. Alleen de rotsen ontbreken.

Nadat we weer een uurtje hebben gewandeld sinds de middagpauze nemen we nog even een Breaker. Dat is inmiddels ongeveer de traditie bij onze wandeltochten en vandaag is daarop dus geen uitzondering.
pitstop in het Spelderbos

We zien hele velden met bosbessenstruiken. Als deze rijp zijn kom je niet ver met het wandelen ....

Tegen kwart voor vier wandelen we Hoenderloo binnen en zien nog een paard met vlechtjes. Of moeten we hier spreken van paardenstaarten?

Daarna komen we langs de Heldringkerk, aan de rand van de dorpskern.

Waar een eind verder de route afbuigt naar rechts, beëindigen we onze wandeling .
Opnieuw een samenloop van LAW-routes. Hier het Trekvogelpad. (Bergen aan Zee - Enschede) We kunnen nog wel even vooruit dus...

We zoeken een koffie-(met gebak)-adres en vieren de goede afloop van deze etappe. Daarna pakken we onze fietsen en hebben nog een tochtje te maken naar de auto. In dit geval is dit 17 km .

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.