HANDELSWEG

Leiden - Wassenaar (23 km) 17 maart 2006

De laatste seric van twee etappes tot Scheveningen zijn gestart. Gisteren zijn we aangekomen bij Hotel Bijhorst in Wassenaar (op de grens met Den Haag). Na het ontbijt is het een kwestie van de straat oversteken om bij de bushalte van lijn 90 van Connexxion te komen richting het Centraal Station Den Haag. Na zo'n 10 minuten zijn we op het station. Wel even zoeken, maar aangezien er 6 treinen per uur naar Leiden gaan, is het missen van een aansluiting geen probleem. Na twee kaartjes uit de automaat te hebben getoverd op naar spoor 12 waar over 3 minuten de sneltrein naar Amsterdam CS vertrekt. Die trein halen we makkelijk en zo staan we om 9:45 klaar op het Centraal station van Leiden om onze wandeling van vandaag te beginnen.

Het eerste deel van de wandeling kennen we nog van de vorige keer, alhoewel we toen een stukje moesten omlopen vanwege bestratingswerkzaamheden. Nu dus de officiële route. Opnieuw komen we bij de Morspoort:

Ook in Leiden kennen ze een bruine vloot die in de winter in de grachten aanlegt. We genieten nogmaals van de fraaie grachtenpanden en de grachten op zich.
Ook het monument ter herinnering aan het Leidens Ontzet ligt aan de route. Gelukkig maar, want nu weten we weer dat het in 1574 was......

Na ongeveer een uur wandelen zijn we buiten de stad en lopen een aantal kilometers langs De Vliet. De winterse temperaturen bepalen nog steeds het weerbeeld in Nederland, maar toch zijn de voortekenen van de lente te zien:
sneeuwklokjes!
Aan de andere kant van De Vliet een apart optrekje. Later blijkt het een horecapand te zijn:

Rond half twaalf komen we in Voorschoten.

Er is markt en achter de markkramen ontdekken we een leuk bruin café, waar we een cappucino nemen. Even rust na twee uur wandelen en op temperatuur komen. Fris is het vandaag wel met een Noordoostenwind. Gelukkig hebben we die hoofdzakelijk in de rug.

Iets na half een (inmiddels hebben we ruim 12 km afgelegd) komen we bij de ingang van landgoed De Horsten.

We moeten wel eerst een toegangskaartje kopen. Blijkbaar zitten Alexander en Maxima met een hoge hypotheekschuld.....
We komen al snel langs een oud koetshuis en een grote villa, die in restauratie is

We zien uiteraard geen glimp van de Oranjes, maar dat is ook niet zo vreemd, gezien de uitgestrektheid van het landgoed. Bovendien komen we niet in de buurt van het koninklijk verblijf.

Wel kunnen we genieten van de mooie omgeving. De statige beukenlanen en vooral het wilgenpadje waar we langskomen.

Aan het eind van het wilgenpadje kijken we terug in de richting waar we kwamen. Op de kaart zijn daar wat gebouwen te ontdekken, maar die zijn door het bos aan het zicht ontnomen. Toch lijkt er een glimp van een gebouw te zijn?
hmm, niet helder genoeg, maar ook een verrekijker nodig....Zou het daar wel zijn?
We lopen slingerend verder over het landgoed en komen langs mooie plekjes. Vlak voor het eind nog een mooi doorkijkje naar De Paauw, het gemeentehuis van Wassenaar.

Daarna komen we bij de uitgang van het koninklijk landgoed De Horsten:

Een klein stukje komen we door Wassenaar en niet veel later komen we aan de achterkant van het gemeentehuis "De Paauw" (zie plaatje hierboven). In de vijver is een dame aan het pootjebaden.... wel wat fris, maar het blijkt een bronzen beeld te zijn. We wandelen zigzaggend langs allerlei landgoederen. Imposante villa's en kastelen, verbonden door parken. Een aantal kilometers verderop in park Rust en Vreugd rusten we nog even op een bankje voordat we aan het laatste deel beginnen.
Kasteel Oud-Wassenaar. Jammer van de nieuwbouw er vlak naast.......

Uiteindelijk komen we om half vier bij ons hotel aan.
Wel handig, de route loopt precies voor de deur langs. Morgen kunnen we dus direct beginnen met wandelen op weg naar Den Haag en uiteindelijk Scheveningen!

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.