HANDELSWEG

Mettingen-Recke (18km) 10 juli 2004

De tweede wandeldag gaan we opnieuw naar Mettingen. Na het opstaan is de lucht grijs en regent het. We geven de moed uiteraard niet op en vertrekken gewoon. We wandelen vandaag van Mettingen naar Recke. Gisteren bleek uit de dienstregeling van de bus, dat de laatste bus iets na 16.00 uur uit Recke vertrekt. Gezien de afstand moet dat geen probleem zijn, zodat we de busreis uitstellen tot de terugreis.

We starten tegen 11.00 uur bij Gasthof Telsemeyer met zonnig weer (!), waar we na de wandeling het in het routeboekje besproken Tüöttenmuseum nog willen bekijken. Tüötten is een andere manier van schrijven van Tödden. Aan de rand van Mettingen, in het gehucht Ambergen, komen we een armenpaal tegen naast een processiehuisje. Deze armenpaal was bedoeld om beroepsmatige bedelarij een halt toe te roepen. Het routeboekje vermeldt niet hoe dat ging....

Vervolgens lukt het ons nauwelijks om de achtergelegen weg over te steken, aangezien men er druk bezig is om een circuit voor een zeepkistenrace op te bouwen. Een eind verder komen we langs de Marienkapelle waarna het steil omhoog door het bos gaat. Enkele leuke uitzichtspunten vormen de beloning.

Het is vandaag meerdere keren op en af. Klimmen dus!

Iets na de middag begint het toch nog te regenen. Aangezien het niet al te hevig is lopen we, met paraplu, door. Na zo'n 10 minuten is het weer voorbij en houden we het de rest van de wandeling droog. (in tegenstelling tot de terugreis naar het hotel, maar in de auto is het niet zo'n probleem)

Na een middagpauze in de Strootbach-Hütte, komen we bij een steenberg.

Niks mis met de omgeving!

Na een tot nu uitmuntende routemarkering komen we nu op een punt dat de markering er wel is, maar dat het pad is gestremd, vanwege werkzaamheden op de steenberg.

We volgen de route om de afzetting heen. Dit is een flinke boog, waardoor de route minstens een kilometer langer uitpakt. Uiteindelijk komen we toch weer op de route terecht. Verderop komen we door het bosgebied Bocholz.

Blijkbaar een paradijs voor hardlopers, want we komen er zeker tien groepen tegen. Nadat we een oude mijnschacht zijn gepasseerd, komen we bij de parkeerplaats waar de hardlopers hun auto's hebben geparkeerd. Het blijkt dat vele routes voor dit doel zijn aangegeven. (leuk om te weten!). Kort daarna komen we aan de rand van het Noordduitse Laagland.

Het laatste stuk gaat tot het Mittellandkanal, de verbinding tussen Weser en Ems. Bij de jachthaven van Recke verlaten we de route en spoeden ons -neem dat maar heel letterlijk- naar Recke om de bus van 15.00 uur nog te kunnen halen. Dat scheelt immers een uur! Gelukkig komen we uit op de weg naar Mettingen, zodat we een bushalte vinden aan de rand van Recke. Het scheelt een stukje lopen, zodat we op tijd zijn voor de bus.

 

 

 

Na aankomst in Mettingen bezoeken we, zoals gepland nog het Tüöttenmuseum in Hotel Telsemeyer.

In het kleine museum worden voorwerpen, leefstijl en achtergronden van de Tödden, Kiepkerle en Hollandgänger uitgebeeld.

Op de terugreis naar het hotel regent het pijpestelen. Eenmaal in Melle aangekomen is het weer droog en besluiten we nog een half uurtje te gaan hardlopen. (je bent gek of niet....) Na het diner gaan we zelfs nog een blokje om. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Helaas is het voorlopig wel even gebeurd. We moeten met het vervolg van de Handelsweg wachten tot het volgende weekendje weg of tot de vakantie. In ieder geval gaan we er mee door.

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.