HANDELSWEG

Oldenzaal - Borne (20 km) 2 december 2004

De laatste wandeling in de reeks van deze midweek. Het weer lijkt goed, nadat het gistermorgen regende. Keerzijde is evenals bij de vorige twee etappes dat het mistig is. We vertrekken vandaag om 9.00 uur met de bus naar Oldenzaal. We komen daar om 9.20 uur aan en kunnen direct gaan wandelen. Gisteravond overleed prins Bernhard. Daardoor viel het straatnaambordje tegenover het station wel op.. Opvallend is dat we in maart op de sterfdag van prinses Juliana ook wandelden (de etappe van Sittard naar Strabeek van het Pieterpad). Het zou toch niet...... (?)

Iets verderop komen we langs een bassisschool die blijkbaar een behoorlijk verleden heeft.

De eerste kilometers glijden soepel onder de schoenen door. Tegen tien uur komen we via een korte oversteek van een industrieterrein bij het natuurreservaat 't Holthuis.

Verderop komen we langs vliegveld Twente. Van de omgeving krijgen we niet veel mee doordat het nogal mistig is. De route voert voor een groot deel over karrensporen, die hier en daar serieuze barrières vormen.

Vlak voor onze koffiepauze in Deurningen blijkt het pad ter hoogte van een karrenspoorbrede plas geblokkeerd met prikkeldraad. De enige omweg is om door een koeienpad te gaan met een 10 centimeter dikke laag koeienpoep. Iets verderop maar even met de schoenen door het gras en door een paar plassen water om de schoenen schoner, maar vooral reukvrij te krijgen. De in het boekje aangegeven horecagelegenheid blijkt gesloten te zijn. Er tegenover is een eetcafé. Gelukkig voor onze gemoedsrust, blijkt de vloer er niet al te goed uit ze zien, zodat we onze schoenen gewoon aanhouden.

Nadat we weer een eind op weg zijn, blijkt de route te zijn veranderd. Waar we volgens het boekje naar links moeten wijst de markering rechtsaf. Omdat we uit het Pieterpadboekje hebben geleerd dat de markeringen in zo'n geval voorrang hebben besluiten we rechtsaf te gaan. Het betekent goed opletten! Nadat we zo'n 1,5km verder zijn blijkt er een nieuwe weg in het oorspronkelijke tracé te zijn aangelegd als onderdeel van een nieuw te bouwen wijk. We komen weer op de 'oude' route en komen het eerste overzichtsbord van de Handelsweg tegen met de wit-rode LAW aanduiding in plaats van de witte T, zoals we tot nu toe hadden gezien.

We doorkruisen al een hele tijd een gebied met boomkwekerijen, waarbij voor veel coniferen in strakke rijen staan.

Ook mooie geknipte vormen zien we in grote getale, variërend van mansfiguren tot fantasiefiguren.

De sfeer wordt langs de route bepaald door karrensporen met veel bomen. Zowel kleine bospercelen als laanbegroeiing.

Het laatste deel van de route tot Borne klopt de beschrijving van de route volgens ons niet helemaal, maar het is goed te volgen met markering en routekaart. Uiteindelijk komen we tegen half twee aan bij het eindpunt van deze etappe.
Vanaf hier is het nog ruim 1,5 km wandelen naar het station van Borne. Voor de volgende etappe zullen we dit stuk waarschijnlijk opnieuw moeten wandelen om de route te kunnen vervolgen. Maar dat 'probleem' is weer onderdeel van de voorpret voor het vervolg van het Marskramerpad.

Tegen half drie komen we met de trein weer terug in Enschede en zien het hotel al vanaf het station.
Helemaal bovenin zitten we even later op onze kamer te genieten van een kopje cappucino.
De lepels trekken krom, zo heet is de koffie!

Vanaf het balkon kunnen we de situatie goed overzien.......
Inmiddels zijn we begonnen te zoeken naar het boekje van het Marskramerpad deel II....

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.