HANDELSWEG

Osnabrück-Mettingen (26km) 9 juli 2004

We logeren van donderdag 8 juli tot zondag 11 juli 2004 in van der Valk Hotel Melle ongeveer 20km oostelijk van Osnabrück. Het is onze uitvalsbasis om indien mogelijk op 9 en 10 juli de eerste twee etappes van de Handelsweg te wandelen.

De weersverwachting is niet gunstig voor dit weekend. Veel buien en regen worden verwacht. Maar bij het wandelen van het Pieterpad hebben we voor hete vuren gestaan, dus we laten ons niet zomaar weerhouden!

We vertrekken rond 9.20 uur van het hotel richting Mettingen. Iets over 10 uur komen we daar aan en zoeken we de bushalte op van Schnellbus S10 naar Osnabrück. Om 10.19 uur komt de bus en rond 11 uur komen we aan bij het station in Osnabrück.
Hauptbahnhof Osnabrück

Nu is het zoeken naar het startpunt van de route, namelijk het Rathaus. Met alleen het kaartje in het boekje van de Handelsweg zoeken we de richting en na enige omzwervingen komen we om 11.20 uur bij het Rathaus, vlakbij de Domkerk.

Al snel komen we de eerste markering tegen van de Töddenweg, een witte T op een zwarte achtergrond.
De eerste T verwijst naar de Hegertor

Na het oversteken van de ringweg komen we op de Bergstrasse. Inderdaad! Direct klimmen! De beklimming voert naar de Westerberg.

Nadat we weer een stukje zijn afgedaald zien we een vakwerkboerderij, dat een Hotel-Restaurant blijkt te zijn. We hebben er maar even een kop koffie gedronken. Dat hadden we nog even uitgesteld om eerst even een stuk te wandelen. Tijdens de koffie valt de regen met bakken naar beneden.

Gelukkig klaart het snel weer op en we wandelen onder zomerse omstandigheden naar de Rubbenbruchsee.

 

 

 

 

 

 

Vervolgens gaan we richting landgoed Leye. Tussendoor krijgen we een bui te verwerken. Gelukkig trekt die snel over en kunnen we via een mooi pad naar het genoemde landgoed.

Eenmaal daar aangekomen krijgen we opnieuw een korte bui te verwerken.

Rond 13.30 komen we bij een Gasthof waar we een warme maaltijd bestellen. (en een drankje erbij).

Na het eten wacht ons voor het vertrek weer een bui, die we onder de luifel even afwachten. Nu gaan we langs de Attersee richting Wersen.

Hier kruisen we ook het riviertje de Düte. Dit is de grens tussen Niedersachsen en Nordrhein Westfalen. Aan het grensriviertje liggen enkele oude watermolens. Voornamelijk vergane glorie.

Het weer werkt voorlopig mee zodat we flink opschieten richting Westerkappeln. Na een stuk omhoog vanaf Wersen hebben we een mooi uitzicht over de omgeving:

In het daarop volgend deel komen we langs de Sloopsteene. Dit is één van de weinige hunebedden die deze omgeving rijk is. Je zou de foto zo uit onze Drenthepadreportage kunnen halen! Bovendien is daar vlakbij de Sloopsteenhütte, waar we een kaart van de Handelsweg zien hangen.

De Handelsweg is, zoals bij ons bekend was, een onderdeel van de europese wandelroute van Masuren (Polen) naar de Noordzee (Nederland).

Nadat we Westerkappeln bijna zijn doorgekomen, onder meer via het park van Huize Cappeln, voorzien van een mooie oprijlaan met scheef gegroeide bomen begint het weer te regenen en wachten we even om zo de "schade" te beperken.

Vrij snel klaart het weer op en vervolgen we onze weg naar Mettingen. Onderweg is het nog even weer dreigend op het moment dat we de Friedrichshütte passeren. We gebruiken deze accomodatie maar even om bij te tanken.

Het blijft droog tot aan de finish. Alhoewel de kilometers voelbaar worden (mede door het steigen en dalen) hebben we nog oog voor de omgeving.

Om 18.20 uur bereiken we het centrum van Mettingen.

Bij hotel Telsenmeyer breken we de tocht af en zoeken de parkeerplaats op waar de auto staat. We komen daarbij langs de zij-ingang van het hotel, waar ook de ingang van het Tüöttenmuseum is. We besluiten dat morgen ook in onze planning op te nemen.De bronzen beelden voor de ingang hebben ons daarbij een duwtje in de rug gegeven, voor zover dat nodig mocht zijn!

 

 

 

 

 

 

 

Op het moment dat we bij de auto komen valt het werkelijk met bakken uit de hemel. Zo hebben we het vandaag gelukkig niet meegemaakt! Ondanks enkele buien hadden we niets te klagen over het weer vandaag. Prima om te wandelen. Bovendien hebben we genoten van de omgeving. Echt de moeite waard.

Morgen het vervolg van de route: van Mettingen naar Recke (17 km)

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.