HANDELSWEG

Recke - Hopsten (15 km) 6 september 2004

Onze tweede wandelsessie houden we in de laatste week van onze zomervakantie. De weersvooruitzichten zijn prima. Na de thuiskomst van onze vakantie in de Algarve daarom direct gebeld met Hotel Wenninghoff in Dreierwalde. We maken de etappes niet al te lang. Vandaag staan er 15 km op het programma. Via de Emslandautobahn rijden we in iets meer dan 1,5 uur naar Hopsten, waar we de auto bij de Lidl parkeren. We hebben de fietsen meegenomen en gaan daarom met de fiets naar de jachthaven bij Recke, waar we de vorige keer waren gebleven. Dit scheelt het wachten op een belbus en vervolgens het lopen naar het beginpunt vanuit het dorp Recke.

We komen rond 12.15 uur aan bij de jachthaven en parkeren onze fietsen daar. We wandelen tussen de jachthaven en een natuurbad door naar het Mittellandkanaal. Er wordt zowel gezwommen als met kano's gevaren in dit natuurbad. Het weer is er dan ook naar met zo'n 27 graden vandaag.

Langs het Mittellandkanaal hebben we nog zicht op een töddenhuis en het achter ons liggende heuvellandschap van het Teutoburgerwoud.

Na een tijdje beginnen onze magen te knorren en besluiten we op een kruispunt van landweggetjes een broodje te eten. (en Breakers uiteraard)

Later komen land het natuurgebied van het Heiliges Meer, het grootste natuurlijk meer van Westfalen. Aan de rand van het natuurgebied komen we langs een boom met een afstandstabel van de Töddenweg.

Blijkbaar is de route veranderd, want wij hebben toch echt meer kilometers gewandeld dan de tabel aangeeft bij Hopsten. Het wordt goedgemaakt door de iets verder op aangegeven mededeling dat het "Dein Naturschutzgebied" is. Nooit geweten dat ik zo rijk was! Na het passeren van een biologisch onderzoekscentrum komen we langs een nieuwe Schutzhütte. We waren niet aan een pauze toe en lieten de hut dan ook (letterlijk) links liggen.

Wel was een eind verder richting Hopsten duidelijk dat de herfst er aan zit te komen. We zien een flinke paddestoel met een diameter van ongeveer 30 cm. Het was tevens een "hoogtepunt" in de de verder vrij saaie omgeving richting Hopsten. Ongeveer 2 kilometer voor het einde van de etappe gaan we nog even zitten in een schutzhütte. Ter plekke maar even een zelfportret gemaakt...

Gelukkig wordt de route daarna weer leuker. In een tuin staan nog enkele tuinhulpen roerloos te sproeien....

Bovendien nog een uitzicht op een mooi geel gekleurd veld. Vervolgens zien we nog een eekhoorntje de weg oversteken en vlot daarna komen we op het erf van hoeve Holling. Blijkbaar liggen hier ook connecties met de Töddenfamilie Brenninkmeijer (van C&A) getuige de teksten op de gevel en de straatnaam.

Dit mooi deel van Hopsten, nabij de kerk en Töddenmonument, is tevens het einde van deze etappe.

Morgen verder naar Dreierwalde, waar ons hotel het eindpunt van de etappe zal zijn.

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.