HANDELSWEG

Salzbergen - Bad Bentheim (18 km) 29 november 2004

Opnieuw een paar dagen wandelen! Deze keer een midweekje, waarbij we overnachten in het Best Western Dish Hotel in Enschede. De weersvoorspelling is vrij gunstig. De regenkans is gering met vrijwel geen wind, al houdt dat in deze tijd van het jaar wel in dat het langdurig nevelig kan zijn. Onderweg via de Emslandautobahn blijkt dat inderdaad het geval. We parkeren de auto in Bad Bentheim bij het station. We nemen de trein naar Salzbergen, waar we iets over elf uur aankomen. Eerst trakteren we onszelf op Kaffee mit Kuchen. Daarna op pad via de omleidingsroute. Na 5 kilometer komen we weer op de hoofdroute. Op dat punt een oude postweg.


Eind november kunnen we genieten van een typisch herfstsfeertje. Een nevelige omgeving en de laatste herfstkleuren zorgen daarvoor. We komen rond half een bij het bosgebied Samerott de postroute verandert in het bos al snel in een flinke modderpoel.


In het laatste deel van het bos komen we langs een bordje, dat naar de "Rabenbaum" wijst.

Deze ravenboom had vroeger een omvang van 11 meter. Na een flinke storm in 1798 is de kroon afgeknapt. De resterende stomp van 4 meter hoog is later door stropers verbrand. Boeren uit de omgeving hebben een nieuwe eik op dezelfde plek geplant en de contouren van de oude boom gemarkeerd met eiken palen. Op een schilderij is te zien hoe de boom er vroeger uit moet hebben gezien.

Nadat we het bos uit zijn komen we onder het laatst aangelegde deel van de Autobahn A31 door. De routebeschrijving is daar niet op aangepast, maar de route blijft goed te volgen. De markering is aangepast. Een eindje verder zien we de contouren van Schüttorf opdoemen met de "Schüttorfer Riese", de 81 meter hoge toren van de evangelisch-gereformeerde kerk. Daarbij wandelen we langs een oud deel van de Vechte. Een historische stuw herinnert daaraan.

Ongeveer 200 meter verderop ligt de huidige Vecht(e), die uiteindelijk via Zwolle naar het IJsselmeer stroomt. Via een voet/fietsbruggetje steken we over en wandelen vervolgens ongeveer een kilometer over een maaipad.

Na een korte pauze op een bankje komen we langs een stroomversnelling in een zijtak van de Vechte.

De laatste 6 kilometers van de etappe van vandaag gaan hoofdzakelijk over de kam van de Bentheimer Berg. Het is een afwisseling van stijgen en dalen langs zandsteengroeven.
Alie zocht het maar even wat hoger op. Blijkbaar was de Bentheimer Berg niet hoog genoeg..... Iets verderop komen we bij een uitzichtspunt. Helaas is het uitzicht door de nevel minder dan we hadden gehoopt.

Het pad hierna is prachtig. Het leidt naar de Franzosenschlucht en komt langs indrukwekkende afgronden met rotspartijen....

Over de feitelijke "schlucht" is een brug gebouwd die we oversteken, waarna we Bad Bentheim binnenwandelen.
Gelijk rechts over de brug komen we een bijzondere boom tegen!

Verderop hebben we nog een paar keer een uitzicht over het lager gelegen gebied aan de zuidkant van Bad Bentheim. Ook hier is het zicht niet optimaal door de nevel.
Vervolgens komt het eindpunt in zicht:

We drinken nog een kopje koffie aan het plein onder de Burg Bentheim en wandelen daarna naar het station. We zoeken ons hotel op in het centrum van Enschede. We hebben een kamer op de 15e verdieping! Een mooi uitzicht over Enschede...

Morgen staat een lange etappe op het programma en wandelen we van Bad Bentheim de grens over naar Oldenzaal. (26km)

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.