HANDELSWEG

Terschuur - Amersfoort (15,5 km) 4 september 2005

Vandaag kunnen we de bus gebruiken om naar het beginpunt te reizen. Daarom de auto opnieuw geparkeerd in Terschuur. Om 11:40 gaan we los en steken eerst de A1 en het naastgelegen spoor over via een viaduct. Een stukje verder lopen we langs de Esvelderbeek, waar parallel aan een stuw een vistrap is gemaakt.

Iets verderop komen we langs Den Olden Florus, een oude standerdmolen.
Daarna zien we nog een mooi veldje met zonnebloemen langs de weg. Hierna slaan we rechtsaf. Afgezien van de genoemde bezienswaardigheden liep de route tot nu toe langs een asfaltweg, die weliswaar niet verschrikkelijk druk is maar toch niet leuk om te wandelen.

We komen vervolgens na een tijdje via enkele boerenerven uit bij de Barneveldsche Beek. Hier komen we vrij snel een bankje tegen en eten en drinken even wat. Inmiddels zijn we ook de provincie Utrecht binnengewandeld. Het is echt genieten vandaag, want het is een heerlijke zomerdag!

Er blijkt nog aardig wat vis te zwemmen in deze beek. Bovendien nog flinke exemplaren ook, we zijn vele vissen van zo'n 35 cm lengte.

Na een leuk stukje door de boomsingel langs de beek komen we uit op een asfaltweggetje langs Huize Stoutenburg.

De weg tussen hoge bomen eindigt bij een aardig tolhuisje uit vroeger tijden. We wandelen daarna een weggetje in met borden, waarbij je niet echt veel mee kan: De route loopt via deze "enge" weg. Je mag er niet in vanwege art.461 en als je het toch doet ook nog eens op eigen risico.

Gelukkig loopt het allemaal goed af en na een kilometer zien we de Onze Lieve Vrouwenkerk van Amersfoort opdoemen.

Eerst wandelen we nog aan de rand van Leusden een stuk over een graspad lang het Valleikanaal, dat de Gelderse Vallei droog moet houden. Intussen komen we steeds dichter bij Amersfoort en krijgen ons hotel ook in het vizier.

Nadat we het plaatsnaambordje zijn gepasseerd volgt nog een mooi stuk langs de Heiligenbergerbeek en het Park Randenbroek:

Na het verlaten van het park is het maar een klein stukje voordat we de gracht van Amersfoort oversteken en door een mooi straatje met oude muurwoningen komen (toepasselijk Muurhuizen geheten)

Na dit leuk stukje stadswandeling kruisen we opnieuw de stadsring en iets later komen (15:15)we aan bij de met veel nieuwbouwkantoren omgeven station.

De bus naar Terschuur rijdt net voor onze neus weg, maar daar dat geeft alleen maar tijd om te drinken op de goede afloop van deel II van het Marskramerpad! Het boekje is weer uit......

Dinsdag vervolgen we het Marskramerpad met het derde en laatste deel. We hebben nog 120 km te gaan tot Den Haag..

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.