HANDELSWEG

Woubrugge - Leiden (18 km) 30 november 2005

Vandaag staat alweer de laatste etappe van deze week op het programma. Het weer lijkt best goed. We rijden weer naar Woubrugge en kunnen om 9:40 uur direct beginnen met de wandeling. Het ritje met de bus doen we vandaag aan het eind. Parkeren in een dorp is nu eenmaal wat gemakkelijker (en goedkoper). Het eerste deel van de route gaat via een fietspad over de dijk langs de Woud-Wetering en later langs de Wijde Aa.
Het fietspad is hier en daar glad. Vanaf Noordwijkerhout hadden we het nog niet opgemerkt (de thermometer in de auto gaf eerst 5 graden aan), maar bij Woubrugge had het dus gevroren. Nadat we een aantal kilometers over de genoemde dijk hebben gelopen komen we om 10:30 bij de provinciale weg richting Hoogmade. Deze volgen we maar heel eventjes en dan gaan we weer over een graspad op de kruin van de dijk langs de Kromme Does.

Ook hier moeten we weer klimmen en ook stellingmolens zien we hier voldoende.

Na Hoogmade, waar het café helaas dicht is, wandelen we verder over lange rechte stukken door de polders. We komen op een gegeven moment vlakbij het informatiecentrum van de HSL, bij de ingang van de tunnel door het Groene Hart. We besluiten om niet de gok te nemen om te kijken of ze daar koffie hebben, want het is toch nog een eindje om. We nemen langs het fietspad door de Polder Achthoven even rust om broodjes en breakers te consumeren. De zon, die eerst in ruime mate scheen, is nu weg, waardoor het wel koud begint te worden.

Dat wordt gemakkelijker wanneer we Leiderdorp binnenlopen. Hier gaat het langs een jaagpad langs de Oude Rijn.

Na een aantal bruggen en stukken jaagpad en kades komen we snel in Leiden.

Opvallend veel oude gevels komen we tegen en mooie grachten. Daarna volgen de routeveranderingen elkaar snel op en komen we in het centrum van Leiden aan, waar markt wordt gehouden.

Bij een gebouw van de universiteit horen we orgelspel. We proberen de ingang van de kapel te vinden, maar deze blijkt op slot te zitten. Een geluk bij een "ongeluk" is dat er in de hal van het gebouw ruime sanitaire voorzieningen zijn, die we graag even gebruiken. Daarna wandelen we het laatste stuk naar het station.

De route langs molen De Put en de Morspoort mogen we de volgende keer opnieuw doen. De route is hier gericht op aansluiting met het openbaar vervoer en bevat hier dus een kleine dubbeling. Om 13:50 bereiken we het station en drinken we er een op (Cappucino deze keer).

Nu maar wachten op een geschikt weekend in 2006 om de route uit te lopen. Nog ongeveer 38 kilometers te gaan!

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.