HANDELSWEG

Zevenhoven - Woubrugge (17 km) 28 november 2005

Wisselvallig weer zou het vandaag worden volgens de voorspellingen. Dat klopte ook wel, tijdens het ontbijt regende het eventjes. Toen we onderweg waren naar Woubrugge scheen de zon volop! Volgens www.9292ov.nl konden we vandaag met de bus van Woubrugge naar Zevenhoven. Via de weg is het een afstand van 12 kilometer als je de snelste weg kiest tenminste. Met de bus kan het alleen via Alphen aan den Rijn. Twee keer een busreis van een half uur met een kwartier overstaptijd in Alphen. Kortom, 1:15 onderweg voor 12 km..... Toen we in Alphen bij het station even een kopje koffie kochten begon het erg donker te worden in de lucht. Onderweg naar Zevenhoven begon het tijdens de busreis inderdaad te regenen. Ook toen we in Zevenhoven arriveerden, om 11:30 uur, regende het nog een beetje. Paraplu's dus op. Gelukkig duurde het nog geen tien minuten en de zon kwam er door en het was weer droog.

We kwamen snel in Noordeinde, waar we nog even een broodje namen. Geen bushokje of iets dergelijks, maar we gebruikten een hekje als zitplaats. Daarna kregen we zicht op het dorp Nieuwveen.

Om hier te komen moesten we over de kruin van een dijkje en door weilanden. Het tempo lag niet hoog daardaar, want we moesten regelmatig over een hek klimmen via opstapjes.

Ook toen we door Nieuwveen zelf liepen, onder meer via het Sint Nicolaaspad (toepasselijk in deze tijd van het jaar), moesten we nog via een dijk wandelen. Ook hier weer de nodige hekken om te beklimmen.

We lopen een stukje op met het Pelgrimspad (Amsterdam-Visé). De tweede keer in onze wandelcarrière, in Limburg hadden we op het Pieterpad ook al een stukje met het Pelgrimspad opgelopen.

Vlak voor Papenveer eten we nogmaals een broodje in een bushokje, tenminste zo'n hokje was het, maar er was geen bushalte te zien. Daarna komen we langs het "Lieve oude sluisje", vroeger van belang voor tuinders in de omgeving.

Ongeveer twee kilometer later komen we via de Smidskade langs de Langeraarse Plassen:

De naam van de kade doet misschien anders vermoeden, maar we hebben geen aandelen..... Sterker nog, volgens de website van Wandelnet blijkt het voor te komen dat een van de aanwonenden wandelaars tegenhoudt. Er is recht van overpad dus we hebben alle rechten om langs deze kade te lopen. De waarschuwing blijkt voor ons overbodig, want we komen er niemand tegen. Nou ja niemand.... Wel veel schapen en met name de uitwerpselen liggen overal op het pad. De schoenen worden er niet frisser op...

De hele route van vandaag gaat bijna over dijken en graspaden. Ook vanwege het aandoen van verschillende dorpjes is het wel leuk om te wandelen. Het tempo ligt daardoor wel wat lager, maar we hebben immers alle tijd... Gelukkig blijven de weergoden ons goed gezind. In Rijnsaterswoude, ongeveer 4 kilometer voor het einde van de etappe van vandaag komen er weer donkere luchten opzetten. Uit voorzorg nemen we de paraplu's uit de rugzak. Maar het blijft voorlopig bij dreiging. Vlak voor Woubrugge stopt Alie de plu's maar weer in de rugzak. Blijkbaar is dat nou het tergen van de weergoden.... Een eindje verderop begint het toch nog te druppelen. Dus de paraplu's maar weer in de aanslag. Vlak voor het einde gaat het nog even behoorlijk regenen. Maar goed op zo'n klein stukje hebben we daar niet zoveel moeite mee.

De finish van vandaag komt inmiddels in zicht.

Tegen half vier komen we bij de Woubrugsebrug. Vanaf hier gaan we woensdag weer verder richting Leiden.

 

Klik HIER om naar het etappe overzicht te gaan.