LAW 5-1 Deltapad

Etappe 6: Ouddorp - Stellendam 22 augustus 2008


Gisteren gewandeld, vandaag opnieuw! We willen vandaag eigenlijk fietsen, maar het is behoorlijk grijs. Nu was dat gisteren ook het geval in de ochtend en beterde dat al snel, maar wandelen is over het algemeen sneller aangenaam bij af en toe een spetter dan fietsen. Dus.... op het Deltapad!

Wij rijden naar de toegangsweg van het bezoekerscentrum van het Grevelingenmeer en parkeren de auto daar. Om 10.20 uur starten we en vervolgen we een stuk langs het natuurgebied bij het bezoekerscentrum. Via een fietspad komen we al snel bij de dijk van het Grevelingenmeer. We moeten volgens de routebeschrijving rechtsaf bij een "wit bouwsel"

Een poosje liepen we te filosoferen wat het bouwsel zou kunnen zijn. We houden het toch op een flink uit de kluiten gewassen woonhuis. Eens klein stukje verder zien we een stel rood-bonte koeien met daarbij een spierwit kalfje. Bijzonder (?) Waar we een bocht maken bevindt zich een bunker en een soort loopgraaf met schietgaten.

In de routebeschrijving staat dat bij het verderop gelegen haventje een café-restaurant is, we zullen daar tegen half twaalf zijn, dus een mooi moment om een bakje koffie te doen.... Waarschijnlijk gaat het om het gebouw in de verte met torentje op de dijk.

Helaas... het genoemde pand heeft geen horecafunctie meer. We zien bij het gebouwtje aan het water ook terrasstoelen staan en denken alsnog 'bingo' te hebben... Maar opnieuw helaas! "Alleen toegankelijk voor leden" We hebben maar niet gevraagd of dat geldt voor leden van de Postcodeloterij en zijn maar verder gewandeld. We draaien vervolgens een beetje om het centrum van Ouddorp heen en natuurlijk nergens een horecagelegenheid aan de route te zien. Bij molen 'de Zwaan' gaan we maar even op een bankje zitten om wat fris te drinken. Daarna vervolgen we onze tocht met het idee dat we rond half een wel ergens gaan zitten om de meegebrachte broodjes op te eten.

We komen in de omgeving van Ouddorp veel zogenaamde "schurvelingen" tegen. Aarden wallen die dien(d)en als erfafscheiding, afrastering voor het vee en het tegengaan van verstuivingen. Opmerkelijk tafereeltje in een tuin, de kat des huizes licht bovenop een vogelnet op zo'n 1,5 meter boven de tuin. Hij/zij droomt vast van de vogeltjes die gaan komen.. Over eten gesproken. Aan de rand van het dorp, grenzend aan het duingebied, komen we langs een speeltuin met bijbehorend pannenkoekrestaurant. We besluiten om de broodjes in de rugzak te laten en daar een warme hap te nemen. Best een aangename onderbreking!

Na de pauze voelt het wat frisser aan en besluiten we om onze jasjes aan te doen. (was tot dusver niet nodig vandaag) Even later begint het ook een beetje te regenen. Niet veel, maar de parapluutjes moeten we toch even tevoorschijn halen. Dit blijft de rest van de wandeling met tussenpozen ook zo. Niet hinderlijk, maar toch...

Inmiddels komen we al een eind in de richting van Goedereede. De karakteristieke kerktoren is van veraf te zien.

Goedereede blijkt een leuk plaatsje te zijn met oude woningen en mooie straten en steegjes.

Bij het haventje staat een LAW markering op een meerpaal.... Bedoeld om hiermee te fierljeppen oftewel bungelwuppen? Blijkbaar niet want nadat we de oever verder volgden komen we bij een wandelwegwijzer van het Deltapad.

De wegwijzer geeft de aftakking aan van het Deltapad in de richting van Bergen op Zoom (61 km). Wij volgen het kustpad en laten deze aftakking van het Deltapad dus voor wat het is. We volgen het fietspad langs een kanaaltje richting het dorpje met de aansprekende naam "Havenhoofd"

Hier staat een beeld van de "visserman" en geeft aan hoe vroeger op deze plaats de vis aan land werd gebracht. We buigen op een graspad met het kanaal mee naar rechts en komen al bijna bij ons eindpunt: Stellendam.

Bij de buitenhaven hebben we zicht op de Haringvlietsluizen en in de verte zien we de kranen en industrie op de Maasvlakte.
Direct na het kruisen van de rijksweg komen we aan bij de Vissershaven waar ook de bushalte is.

Mede omdat het af en toe even spettert nemen we vandaag niet de Goereebus, maar gaan we met lijndienst 104 terug naar onze startplek van vandaag. Deze lijndienst stopt niet op die plek en daarom moeten we na uitstappen nog een kilometer wandelen om weer bij de auto te komen. Vandaag daardoor naast de 19,5 km op de route in totaal dus ruim 20 km gewandeld. Volgens het routeboekje is de totaalstand nu 126 km op het Deltapad. Het schiet al lekker op!

de route van Ouddorp - Stellendam


Terug naar het overzicht van het Deltapad