LAW 5-1 Deltapad

Etappe 7: Stellendam - Oostvoorne 23 augustus 2008


Eergisteren gewandeld, gisteren gewandeld en juist, vandaag ook gewandeld! Maar dit is dan echt de laatste wandeling van het Deltapad in de serie! Dit hadden we niet voorbereid dus moest er gisteravond nog het nodige worden voorbereid. We willen graag 2 etappes overhouden tot het einde van het Deltapad, waarbij we indien mogelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Als we dan een weekendje gaan wandelen kunnen de fietsen thuisblijven... Uiteindelijk komen we erop uit om vandaag ongeveer 16 kilometer te wandelen en met de fiets terug naar het beginpunt Stellendam te gaan. De volgende keer kunnen we dan naar het eindpunt van vandaag met het openbaar vervoer. Nou ja, het kost dan een extra afstandje van ongeveer 1,5 km vanaf de bushalte naar het beginpunt.

We rijden daarom vanmorgen met de fietsen achterop de auto naar Oostvoorne op de uitgezochte plek waar we willen stoppen. Voor de zekerheid deze plek even in de GPS opgeslagen en ook nog even gecontroleerd of de bushalte inderdaad op de veronderstelde plek is. Dit blijkt het geval te zijn en we rijden terug naar de Vissershaven
van Stellendam.


Om iets na elven vertrekken we vanaf het haventerrein, waar we de auto hebben geparkeerd en wandelen over de Goereese sluis naar de Haringvlietdam. Alhoewel het vanmorgen vroeg eerst nog regende begon het onderweg al flink op te klaren en we zien prachtige hollandse luchten boven het Haringvliet en de Noordzee.

Achter West-Voorne, aan de overzijde van het Haringvliet, zien we opnieuw de industrie op de Maasvlakte. Aan de rechterkant van de dam, waar wij over een secondaire weg wandelen, hebben we goed zicht op de schuivenconstructie van de Haringvlietdam.

Na 3,5 kilometer komen we bij een paviljoen, die ook in de routegids wordt genoemd... De deur staat open.. maar het hek ervoor zit op slot en het bordje "gesloten" hangt voor het raam. Jammer dus, geen koffie! Nou ja, volgens de gids komen we over ongeveer 2 kilometer opnieuw een horecagelegenheid tegen, dus nog een half uurtje geduld...

Via een tunneltje onder de N57 door komen we bij het strand en wandelen 1,5 kilometer tot paal 15.


Het strand is hier voornamelijk een schelpenstrand, maar een verder een mooi, maar verlaten strand. De duinovergang is altijd wat lastig te nemen door het mulle zand. Daarom is het soms even lekker om op een hekje uit te hijgen.... 500 meter later komen we bij genoemde horecagelegenheid 'de Houten Paardjes' aan. Maar helaas.. ook deze 'tent' is dicht en opent pas om 17 uur... Dus dan maar doorwandelen tot het eerstvolgend bankje, waar we dan onze lunchpauze houden. Bovendien kunnen de pijpen van de afritsbroek af en voor het eerst in deze week gaan we op pad in korte broek.

We worden er nog even aan herinnerd dat we de North Sea Trail bewandelen. Op de sticker wordt ook de europese route E2: Noordzee-Riviera genoemd die hier ook onderdeel vormt van onze route. We steken daarna even een stukje door Rockanje, waar we weer leuke optrekjes zien staan. Vanaf Rockanje gaan we het duingebied in en volgen kilometers lang graspaden als op de foto. Best leuk, daar niet van, maar veel afwisseling zit er niet echt in.

Wel hebben we af en toe een paar doorkijkjes, zoals bij het hek naar de "Schapenwei" en een uitzicht op de loskranen op de Maasvlakte. We maken een laatste korte stop om nog even iets te drinken en even later komen een paar Deltapad-tegenliggers langs. Dat hebben we nog niet eerder (voor zover we hebben kunnen beoordelen) meegemaakt. Deze wandelaars volgen het Deltapad als onderdeel van de GR5 (E2) wandelroute en slaan dus bij het punt dat wij gisteren bij Goedereede zagen af om daar richting Bergen op Zoom te gaan en vervolgens door België naar de Pietersberg in Maastricht. Hier zagen we tijdens de laatste etappe van het Pieterpad ook de markering van de GR5. We hebben niet gevraagd of ze de hele GR5 af gaan, want dan kunnen ze nog wel even vooruit..... tot Nice!

Om 15.30 uur komen we aan bij de fietsen in Oostvoorne en fietsen via Rockanje terug. Daar kunnen we nog een paar inkopen doen en opnieuw komen we de genoemde wandelaars tegen. Zij gaan vanaf Rockanje met de bus terug naar Brielle. We komen opnieuw langs het paviljoen aan het Haringvliet, die nu wèl open is. We nemen hier nog even een cappucino in het zonnetje op het terras waarna we de Haringvlietdam nog over moeten om terug te keren bij de auto.
Even wat spullen van rugzak overpakken in de auto en we kunnen weer naar het hotel.


de route van Ouddorp - Stellendam

Afgelopen week dus in 4 etappes ongeveer 81 kilometer afgelegd. We hebben nog ongeveer 39 kilometer te gaan tot Hoek van Holland. Het boekje van het vervolg van het Kustpad zullen we binnenkort alvast maar aanschaffen!


Terug naar het overzicht van het Deltapad