LAW 5-1 Deltapad

Etappe 8: Oostvoorne - Rozenburg 30 juli 2009


We hebben ook in 2009 in de vakantie tijd ingeruimd om op het Deltapad te wandelen. Met nog 2 etappes te gaan moet het dit jaar lukken om het Deltapad af te ronden en een begin te maken met het vervolg: Het Hollands Kustpad. We hebben het Holland China Hotel in Delft gekozen als uitvalsbasis en de etappe van vandaag zullen we weer doen met het beproefde voortransport: de fiets.

We rijden vandaag met de auto naar de veerpont Rozenburg-Maassluis en parkeren aan de zuidkant van de Nieuwe Waterweg, dus bij Rozenburg. Van daaruit fietsen we naar Oostvoorne. Dat valt nog niet mee, aangezien er een harde wind staat. Kortom, het kost veel moeite, maar we komen tegen de middag in Oostvoorne aan en om 12.00 uur beginnen we onze wandeling.

Na een stuk door de duinen, nog vrij zwaar met dat mulle zand, komen we aan de boulevard van Oostvoorne. Dat wil zeggen, een fietspad en wandelpad met uitzicht wat eerder de Noordzee was: De Maasvlakte met veel containerkranen en andere havenactiviteiten.

Nadat we Oostvoorne hebben verlaten komen we langs een aantal bungalowparken. Het is er rustig, zeker voor een vakantieperiode! We buigen af naar het strand van het Brielse Meer, waar geen mens is te bekennen. Is ook wel te begrijpen, want door de harde wind stuift het nogal. Nadat we een aantal kilometers het houtsnipperpad parallel aan het meer volgen komen we bij de dijk via een lommerrijk laantje.

Het pad loopt via de kruin van de dijk naar de Stenenbaak. Een oude vuurtoren voor schepen die Brielle wilden aandoen. Rond de toren zijn nog resten aanwezig van een oud verdedigingswerk.

We komen steeds dichter bij Brielle: de Sint Catharijnekerk komt al in zicht. Toch duurt het nog een paar kilometers voor we het vestingstadje bereiken.

Bij binnenkomst van Brielle zien we naast mooie oude gebouwen en de vestingwal ook een leuk terrasje. Alleen moeten we nog een ommetje maken over de vestingwal en door he stadje. Maar dat is zeker de moeite waard.


Aan de kerk is te zien dat het de bedoeling was dat hij nog (veel) groter had moeten worden. Dit geldt ook voor de toren, deze zou ook tweemaal zo hoog moeten worden. Of er destijds ook al iets van een kredietcrisis was is mij niet bekend, maar wie weet.... Rondwandelend door Brielle doet je denken aan de geschiedenis van de watergeuzen die Den Briel innamen. "In naam van Oranje open de poort" Maar goed, deze kreet hadden we vandaag niet nodig om binnen de poorten te komen. We wandelden verder op weg naar het terrasje....

Maar... het lukte uiteindelijk dus toch! We lieten het ons goed smaken. Af en toe kwamen donker wolken overdrijven, maar zoals steeds vandaag bleef het gelukkig droog. Even later maken we ons rondje Brielle af:

In het deel wat nu volgt naar Rozenburg zien we eerst nog mooie partijen waterlelies in de gracht, maar een eind verderop ook een routebordje...

Tja, we worden er fijntjes aan herinnerd dat we maar weer een heel klein stukje doen van het Europees Kustpad E9. In Nederland LAW 5 afronden moet nog wel een keer lukken, immers, na vandaag rest nog één etappe van het Deltapad en is er toch weer een stuk afgerond!

Het laatste stuk richting Rozenburg is weinig inspirerend te noemen. Vooral veel brandstofsilo's, bruggen, water en verkeer.
Dat zal waarschijnlijk in de laatste etappe van het Deltapad naar Hoek van Holland niet veel anders zijn... Maar ook dat hoort erbij en gaan we gewoon doen.

Vandaag eindigt onze wandeling na 21,6 km bij de veerpont in Rozenburg.
Om 17:20 stappen we daar weer in de auto om de fietsen weer uit Oostvoorne te halen. Het vervolg zal zijn aan de noordkant van de Nieuwe Waterweg in Maassluis.

Terug naar het overzicht van het Deltapad