LAW 5-1 Deltapad

Etappe 9: Maassluis - Hoek van Holland 31 juli 2009


Om met de deur in huis te vallen: de laatste etappe van het Deltapad was mooier dan verwacht! Weinig industrie, wel veel kassen, maar verder een leuke wandeltocht.

Omdat we vandaag dichter bij 'huis' beginnen, maar ook omdat de route vrijwel begint en eindigt bij een NS station is het niet nodig te fietsen en kunnen we op tijd met wandelen beginnen: 10.05 uur om precies te zijn.. Gisteren stopten we aan de kant van Rozenburg bij de veerpont over de Nieuwe Waterweg. Vandaag aan de kant van Maassluis.

Vanaf de oprit naar de veerpont maken we een rondje langs de sleepbotenhaven van Maassluis, waar de oude sleepboten zo te zien worden opgeknapt. Nog flink wat werk te doen op een aantal schepen.. Bij het rondje hebben we nog een leuk doorkijkje richting het centrum van Maassluis.

Daarna wandelen we ongeveer 2 kilometer over een fietspad langs het water, waar we in de verte de Maelantkering zien liggen. Na de wandeling hebben we dit nog even van dichtbij bekeken:

De heuvel waar je de stormvloedkering goed kan overzien wordt enthousiast gebruikt door een aantal fietsers die er een bergtrainingsroute in hebben ontdekt, door steeds maar rondjes te klimmen en te dalen. Indrukwekkend zijn de afmetingen van dit sluitstuk van de Deltawerken. Eigenlijk wel toepasselijk dat we bij het afronden van het Deltapad ook dit bouwwerk nog hebben bekeken.


Mooi om te zien tijdens het wandelen langs het water is ook het voorbij varen van soms flinke zeeschepen.

Na de route langs het water, wandelen we, nog steeds evenwijdig aan de Nieuwe Waterweg, door een parkachtig gebied dat aan de noordzijde wordt begrensd door het spoor en de bebouwing van Maassluis. Daarna laten we Maassluis achter ons en wandelen we meer noordelijk langs het kassengebied van het Westland.

De route gaat volgens het boekje vrij dicht langs de stormvloedkering, maar de route is hier verlegd en daardoor valt de route ongeveer een kilometer korter uit en komen we ook niet zo dicht langs de Maeslantkering. Maar gelukkig doen telelenzen wonderen, dus ook vanaf deze plaats een plaatje gemaakt van het bouwwerk.

Dan volgt een mooi stukje van de route door het Staelduinse Bos.

Het is het enig natuurlijk bos in het Westland. Opvallend is dat er erg veel bunkers verscholen staan in het bos. Het bos is een reservaat voor vleermuizen. Dit zal alles te maken hebben met de aanwezigheid van deze bunkers. Na het verlaten van het bos wandelen we al snel via een plantsoen Hoek van Holland binnen.
Maar voor de laatste kilometers volbracht kunnen worden zit er bij Alie nog een steentje in de weg, dat wil zeggen in haar schoen. En dat loopt nu eenmaal beroerd, dus even de schoen uit en ondersteboven...

Maar dan is het tegen 14.30 uur dan zover: Na vandaag 17,4 km te hebben gewandeld zitten de 180 km van het Deltapad er op!


Vanaf het station Hoek van Holland Haven reizen we per trein terug naar Maassluis....

We gaan verder langs de kust via LAW 5-2/5-3 naar Den Helder: Het Hollands Kustpad (231 km). We kunnen weer vooruit!

Terug naar het overzicht van het Deltapad