LAW 5-4 Fries Kustpad


Etappe 1: Stavoren - Workum (15 km)
14 maart 2011


Vandaag een nieuwe stap op weg met het nederlands kustpad.  Nadat we in de zomervakantie vorig jaar het Hollands Kustpad hebben afgerond is het nu tijd voor het volgend deel: It Fryske Kustpaad oftewel, Het Fries Kustpad.

Het Fries Kustpad start niet bij de afsluitdijk, maar zuidelijker in Stavoren. Hier eindigt (of begint) ook het Zuiderzeepad, weer een route, die we nog niet hebben gewandeld. 

Maar goed, vandaag dus het begin van het Fries Kustpad. We komen vanaf nu steeds dichter bij huis, zodat een enkel wandeldagje ook tot de mogelijkheden gaat horen. Wie weet kunnen we weer wat tempo maken met het Nederlands Kuspad.

Deze morgen komen we rond elven aan in Stavoren, waar we eerst nog even de plaatselijke supermarkt bezoeken voor wat proviand (oa. de standaard Breakers...). Vervolgens parkeren we de auto bij het station van Starum (zoals Stavoren ook wordt genoemd). Om 11.20 gaan we dan echt op pad.

Het begin van de route wordt bepaald door het uitzicht op de haven van Stavoren:
     
Op de rechter foto lijkt het alsof er twee huizen staan met rode daken. Maar dat is de plek waar enige tijd terug een werktrein door het stootblok een watersportwinkel inreed. Oorspronkelijk was het dus één dak..

We wandelen rond een deel van de haven en gaan richting de IJsselmeerdijk. Deze zullen we vandaag voldoende kunnen bekijken!
    
 
Het is vanmorgen wat mistig, zodat het uitzicht over het IJsselmeer niet veel voorstelt. We nemen daarom de gemakkelijke route over het weggetje onderlangs de dijk. Langs de hele route is het vandaag wandelen door de keutels. Soms schapenkeutels, dan weer ganzenkeutels.   
        
Aan de landskant van het werkweggetje zijn veel rietvelden te zien. Er wordt zelfs aan gewerkt. Ook ligt een berg basalt te wachten op een plekje aan de andere kant van de dijk.
   
Het deel wat volgt tot Hindeloopen gaat langs een weg waar ook auto's rijden. Het zijn niet veel, maar toch is het niet echt prettig wandelen op de rijbaan. Vlak voor we in Hylpen aankomen zien we links het badpaviljoen. Dat staat (nu) leeg, het is ook nog geen seizoen natuurlijk, maar het ziet er niet erg fris uit. Hetzelfde aan de andere kant van de weg. Een hele rij woonboten, die er zeer haveloos uit zien. Volgens het bordje zijn ze nog steeds te "vermieten". Hopelijk is dat niet echt het geval!
   
   
In de kern van Hindeloopen gelukkig mooiere plaatjes. Smalle straatjes, grachtjes en oude panden bepalen het beeld. Bij een muziekkoepel aan de Nieuwstad gaan we even lunchen op een bankje. Bankjes kwamen we langs de dijk niet tegen en zitten in het gras is er met al die keutels ook niet bij. Uiteindelijk dus na 9 km wandelen en 2 uur onderweg, even een stop. Gelukkig is het windstil, maar echt warm om lang te blijven zitten is het ook niet. We vervolgen daarom vrij snel weer ons pad.
      
Hindeloopen is net als de andere plaatsjes waar we vandaag komen, één van de friese elf steden.  Nou 'stad' is een groot woord, maar tijdens het wandelen krijg je een idee hoe de schaatsers tijdens de tocht der tochten van stad naar stad schaatsen.  Dat moet tijdens de winter ook mooie plaatjes opleveren! Wanneer we Hindeloopen uitwandelen zien we even geen markering, maar vinden de route wel snel weer. Even later blijkt het toch weer even zoek te zijn. Waarschijnlijk een routewijziging. Even niet goed opgelet bij het verlaten van het stadje blijkbaar!
   
Via de dijk wandelen we vervolgens naar Workum. Bij de monding van "It Soal" komen we langs een historische vuurtoren. Tot 1986 was de huidige bewoner nog een officiële "vuuropsteker" voor de Zuiderzee. Het leek ons alsof er nog een hele batterij gasflessen bovenop de toren staan. Misschien hobbiet de man nog af en toe? De moderene versie is het groene baken op zonnecellen. Alhoewel iets verder ook nog een baken staat met een gastank er naast...
We komen over de dijk langs it Soal uit bij het sluisje van Workum.
     
We wandelen over de brug bij de sluis en komen zo in het centrum van Workum uit. "Bed & Brochje" zoeken we hier niet. Die hadden we al gevonden in Koudum bij Galamadammen. In Workum zijn vele mooie panden te zien.  We eindigen onze etappe vandaag op de Merk bij de St. Gertrudiskerk.
     
Bij Hotel de Gulden Leeuw strijken we neer op het terras. Door het rustige weer is het daar prima vertoeven, ondanks het gebrek aan terrasverwarming. Het is inmiddels 15 uur. Na de koffie/thee wandelen we naar het station (nog een kilometer extra...) waar de trein van Arriva ons weer naar Stavoren brengt.  Het begin van het Friese Kustpad is gemaakt!

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Fries Kustpad