LAW 5-4 Fries Kustpad


Etappe 2: Workum - Makkum (16 km)
16 maart 2011


De voorbereiding op de tweede etappe kostte even wat moeite. We hebben voor deze etappe voorzien dat we van eindpunt naar beginpunt gaan fietsen, aangezien de buurtbus maar eens in de 3 uur rijdt. Gisteren zouden we gaan fietsen, maar Alie haar achterband bleek lek. Daarom maar bij Hotel Galamadammen een fiets gehuurd. Maar ja, vanmorgen uitchecken en in noordelijke richting, dus opnieuw huren is niet handig. Daarom eerst maar eens geprobeer om de band te lappen. Helaas lukte dit niet met de beperkt aanwezige middelen en gisteren aan het eind van de middag de fiets naar een fietsenmaker gebracht. Gelukkig kon geregeld worden dat de fiets vanmorgen vroeg weer kon worden gehaald.

Het eindpunt van vandaag is Makkum. De fietsen dus eerst naar Makkum gebracht en terug gereden met de auto naar Workum. Onze voorkeur ging er naar uit om eerst te wandelen en daarna terug te fietsen, vandaar die volgorde.

Om 9.35 parkeren we de auto in Workum en gaan we op pad. Via een steegje tussen twee winkels komen we bij de weilanden.
      
  
We zien een groene vlakte van de weilanden zover we kunnen kijken, met daarin het uit een enkele rij stoeptegels bestaand kerkenpad. Via bruggetjes en vlonders gaat het richting de dijk. Vandaag valt het de hele tijd op hoeveel ganzen hier fourageren. Regelmatig vliegen hele zwermen op wanneer we voorbij komen.

Het waait vandaag nogal en dat bij een temperatuur van 5 graden! Best koud dus....  Bij de dijk aangekomen besluiten we onderlangs over de weg te wandelen in plaats van over de kruin, zoals in de routebeschrijving staat.  Op een gegeven moment ben ik ook wel een beetje nieuwsgierig naar het uitzicht aan de andere kant van de dijk. Ik klim de dijk op en precies op die plek ligt een schaap op de rug! Aangezien dit voor een schaap noodlottig kan zijn is het dus tijd voor een beetje hulp!
      
Eerst de situatie even vastleggen (is niet zo goed gelukt kwa belichting...) Een klein zetje was genoeg om het beest weer haar vrijheid te geven.  We wandelen nog een stukje langs de dijk en gaan dan rechtsaf via het gehucht Doniaburen naar Ferwoude met een oud kerkje. Het is in 1767 verbouwd, maar bestaat waarschijnlijk sinds de middeleeuwen.
We lopen het dorp uit via een betonweg. Recht tegen de wind in, dus bikkelen tegen de elementen. De betonweg heeft de welluidende naam Aaltjemeerweg.
   
Aaltje kon het niet laten om er even een eigen naambordje van te maken.
   
Mede vanwege de kou gaan we niet zitten. Helaas is er geen horeca langs de route. Pas in Allingawier staat er op de kaart een aanduiding van een café. Dit is na 12 kilometer wandelen. Maar ook daar is behalve een museumdorp geen café te zien. Vlak voor Allingawier is links van de route landgoed Allingastate te zien. Maar goed, naar Makkum is het nog 4 kilometer te gaan en we besluiten gewoon door te wandelen. Maar goed dat we in het hotel een riant ontbijt hebben gehad!
   
Ongeveer anderhalve kilometer voor Makkum komen we een barrière tegen. Voor het houten hek op de dijk, waarvan we er al meerdere exemplaren hebben beklommen, staat hier een ijzeren hek met punten.. De markering op het straatnaambord wijst in de rechtuit koers, evenals de routebeschrijving en het routekaartje. Verder geen nieuwe markeringen te zien... Wat nu?  
Even beter kijken blijkt dat er boven het water 2 plankjes zijn gemaakt, zodat je om het hek heen kunt stappen. Pfff, kwam het toch weer goed!
     
We zagen het onderweg al een tijdje, maar de grote fabriekshal van De Vries Makkum komt steeds dichterbij. Hier worden enorme en superdeluxe jachten gebouwd voor de rijksten der aarde...  Via de weilanden langs het kanaal komen we uiteindelijk via een overstapje weer op een grindpad en even later in het dorp de stad Makkum.  Ook hier, net als in de voorgaande plaatsen, mooie gevels en leuke straatjes. Om 13 uur zijn we in het centrum van Makkum.

En nu nog weer thuis zien te komen. De fietsen in Makkum en de auto in Workum....  De harde wind nodigt niet echt uit om de geplande fietstocht naar Workum te doen.  Geluk is nu dat we door de horecavrije route vroeg genoeg zijn om alsnog de Buurtbus 102 te nemen. We gaan naar de halte bij de Jumbowinkel, vlakbij de fietsen, en wachten op deze bus. Die komt al vroeg en we kunnen tenminste warm wachten op het moment van vertrek.  Na de toeristische bustocht komen we aan in Workum waar we nog een hapje eten. Vervolgens halen we met de auto de fietsen alsnog op en gaan we weer naar huis. Nu maar wachten op een moment voor de volgende etappe!

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Fries Kustpad