LAW 5-4 Fries Kustpad


Etappe 3: Makkum - Harlingen (20 km)
21 juli 2011


Alie heeft de laatste tijd flink gezwoegd voor haar examens Schoonheidsspecialiste. Nu de examens achter de rug zijn een goed reden om eens lekker te ontspannen door het wandelen van een etappe van het Kustpad. Vanmorgen om 8.30 vertrokken naar Makkum waar we na een kopje koffie op een terras om 10.20 van start gaan. Wel een valse start, want we wandelen direct de verkeerde kant op..  Het levert een extra rondje van ca. 600 meter op en daarna vinden we de echte route. 

   
Nadat we Makkum uitgewandeld zijn moeten we ergens een weiland in. Maar de grijze kast, die in de routebeschrijving staat genoemd is niet te zien. Toch vinden we het juiste weiland, waar we ongeveer 2 kilometer door het gras, over hekken langs het water richting Wons wandelen.  Daar komen we bij een betonnen brug, waar we oversteken richting een boerenerf, waarover de route loopt naar het 'centrum' van Wons met een koepelkerkje.
   

Daarna gaat de route naar de autosnelweg A7, vlakbij de kop van de afsluitdijk. Niet dat we daar komen, de route buigt wat af en we wandelen eerst langs een asfaltweggetje en daarna over een soms moeilijk begaanbaar graspad tussen de landerijen.
   
Langs dit landelijk pad hebben alleen wat bekijks door schapen en koeien. Het lijkt vandaag wel of de hekken steeds hoger worden. Het hek aan het eind van het graspad spant de kroon. Maar daarna weer een stukje asfalt waar we weer lekker kunnen doorwandelen. Afgezien van het dorpje Wons is de route vandaag toch wel wat saai te noemen. Wel mooi dat redelijk veel onverharde paden in de route zitten door weilanden en over graspaden, maar toch...
   
Door het heldere weer van vandaag zien we al een hele tijd ons doel van vandaag in verte: Harlingen. Over het weer trouwens geen klagen vandaag! De verwachting was in het begin van de week niet best. In het zuiden van het land vandaag wateroverlast, maar hier in Friesland vandaag prachtig wandelweer met ongeveer 21 graden, veel zon en stapelwolken.
De laatste kilometers wandelen we weer eens een stuk over de dijk van de waddenzee. Hier dus letterlijk een kustpad. Meestal zien we de dijk alleen op enige afstand.
    
In een strandtent vlak voor Harlingen, ter hoogte van monument de "Stenen Man" nemen we nog een korte pauze. Daarna steken we de dijk over en wandelen we Harlingen in. Daarbij komen we ook langs Hotel Centraal in de Brouwersstraat, waar we komende nacht zullen slapen. Vandaag is er ook markt in Harlingen en is het gezellig druk. We komen door vele steegjes en straten en komen zo bij de  terminal van de veerboten naar Vlieland en Terschelling.
   
   

We staan om 15:05 bij de veerbootterminal, waar we de juiste bushalte zoeken voor de bus naar de kop van afsluitdijk, waar we over moeten stappen op de bus naar Makkum.  De bus, lijn 132, staat al klaar en bij navraag bij de chauffeur over de aansluiting van beide lijnen zegt hij dat de bus door zal rijden naar Makkum. Makkelijker kan dus niet. Onderweg even het lijnnummer van 132 in 96 veranderen en we kunnen gewoon blijven zitten!  Aangezien in Friesland de strippenkaart is afgeschaft komt het goed uit dat we inmiddels een OV-chipkaart hebben gekocht. Na deze etappe zijn we klaar voor hopelijk veel wandelkilometers in de zomervakantie. Een nieuwe route, maar dat wordt op de site vanzelf zichtbaar!


Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Fries Kustpad