LAW 5-4 Fries Kustpad


Etappe 4: Harlingen - Oosterbierum (18 km)
8 april 2012


Pasen 2012 leek ons een mooi moment om weer eens in Friesland te gaan wandelen. De bedoeling was om dit de tweede paasdag te doen, maar de weersvoorspelling is niet zo best: een regendag. Eerste paasdag was het betere weer, dus na de middag richting Friesland om te wandelen.

We willen met buslijn 71 vanuit Oosterbierum naar Harlingen om vervolgens via het kustpad terug te wandelen. De bus vertrekt om 14.00 en we zijn ruim op tijd in Oosterbierum.  De zon schijnt dus een goede beslissing om vandaag te gaan.

Om 14:15 zijn we bij de veerbootterminal in Harlingen, waar de boot vanaf Terschelling net de haven nadert.

   

We beginnen onze wandeling in de richting van de Tjerk Hiddessluizen, waar we direkt even moeten zoeken welke richting we moeten nemen. De markering die we zouden moeten zien is verdwenen achter het onderbord van het fietspad...  Dit fietspad volgen we ongeveer 4 kilometer langs het industrieterrein, dus weinig inspirerend wat betreft de omgeving. Soms moet je nou eenmaal even langs minder mooie stukken om elders weer te kunnen genieten.

     
We wandelen uiteindelijk langs het veld richting de dijk, waar het is te zien dat het voorjaar is. Veel lammetjes in de groep schapen die op de dijk lopen. Nadat we eerst een kilometer langs de dijk lopen gaat het zigzaggend via landweggetjes en fietspaden richting Wijnaldum.
     
Aangezien we afgelopen zomer ook zijn begonnen met het trekvogelpad, valt het oog af en toe op vogels die voorbij komen.  In de wei een paar rotgansen. (soortnaam, geen kwalificatie...). Helemaal overeenkomstig de dag vandaag zien we paasbloemen langs de weg! Goed getimed!  Later komen we langs een berg sneeuw. Dat lijkt uiteraard maar zo, het is een bergje schuimaarde..  Via het smalle fietspad en bruggetje komen we na 9 kilometer wandelen in Wijnaldum. We hopen hier een kopje koffie te kunnen drinken, maar nergens horeca te vinden! Het is te koud om op een bankje neer te strijken en dus wandelen we noodgedwongen verder.

     
Voorbij Wijnaldum, waar het ook even zoeken was naar de juiste route, wandelen we 3 kilometer over de dijk van de Sexbierumer  Vaart. We zien restanten van een oude spoorbrug. Geen idee van welke voormalige spoorlijn..  Later zien we de Slachtetille, een fraaie brug over de A31 om de doorbroken Slachtedyk te verbinden.  En passant nog een aantal bergeenden gezien.

     

De Slachtedyk is voor hardlopers en wandelaars vooral bekend van de gelijknamige marathon, die eens in de 4 jaar wordt gehouden. Best pittig!?  De laatste kilometers vanaf  de Getswerdersyl (oude keersluis) naar Oosterbierum blijven we de Slachtedyk volgen. Inmiddels doen de voeten wel zeer en is de fut er wel een beetje uit. Maar Oosterbierum komt steeds dichterbij en, op een enkel spatje aan het eind na, hebben we het vandaag droog gehouden en zijn we om 18:00 uur weer een kleine 18 km verder.

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Fries Kustpad