LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad

Etappe 1: Hoek van Holland - Kijkduin
3 augustus 2009


Tijdens onze vakantie in het westen van Nederland maken we vandaag een begin met het Hollands Kustpad. Waren we afgelopen week nog doende met het afronden van het Deltapad, vandaag dus het vervolg. Het Hollands Kustpad is 213 kilometer lang en loopt van Hoek van Holland naar Den Helder. Niet de route van de strandzesdaagse, alhoewel er wel stukken strand in de route zitten, maar ook de duingebieden, dorpen en steden langs de kust worden aangedaan.

Vandaag de eerste etappe van Hoek van Holland naar Kijkduin. We zetten deze morgen de fietsen in Kijkduin op het Deltaplein. Daarna door naar Hoek van Holland, waar we de auto vlakbij het station en de terminal van Stenaline neerzetten. Om 10 uur gaan we los.


De wandelwegwijzer geeft het Visserpad LAW 5-2 aan in de richting van de haven waar het kanon waakt. Het Visserpad en het Duin en polderpad waren voorheen twee aparte LAW's die in het Hollands Kustpad zijn opgegaan. Daar krijg je voor de prijs van één LAW er dus eigenlijk twee. LAW 5-2 en LAW 5-3. LAW 5-1, het Deltapad, hebben we inmiddels afgerond en na het Hollands Kustpad wachten nog LAW 5-4 (het Fries Kustpad) en LAW 5-5 (Wad en Wierdenpad). Uiteindelijk wandelen we zo van Sluis, aan de belgische grens, naar Nieuweschans, aan de duitse grens. Maar dat is letterlijk en figuurlijk nog een lange weg te gaan.


Na een klein stukje wandelen komen we op een pier waar gewaarschuwd wordt voor golfslag van schepen. Het is laag water, maar buiten dat is er niets wat erop wijst dat er golven op komst zijn. Op een golfbreker staat nog een waarschuwingsbordje met.... jawel, een routemarkering. Dat is inderdaad geen veilige plek. Maar goed, het zal wel bedoeld zijn om te laten zien dat we nog op de juiste route zitten.

Na 2,5 km wandelen gaat de pier nog een stukje door de Noordzee in, maar houdt het land rechts ervan op. Dit is dus letterlijk Hoek van Holland! We buigen rechtsaf en wandelen een stuk over het strand.

Het is even uitkijken naar een houten paal die de plek aangeeft waar we strand weer moeten verlaten. Vanaf de vloedlijn is het nu wel te zien, maar bij slecht zicht zal dat lastig zijn... Vlak voor de duinen staan strandhuisjes, die zelfs nog te koop blijken te zijn. Hmm, doen we toch maar niet. Over de eerste duinenrij heen komen we langs een paddenstoel, die aangeeft dat we op de goede weg zitten en is tevens voorzien van diverse spreuken. Later komen we nog meer van dit soort exemplaren tegen.

We komen nog een klein stukje door de bebouwde kom van Hoek van Holland en wandelen dan verder parallel aan de kustlijn in noordelijke richting. Hierbij komen we weer veel kassen tegen. Het bordje Westland onderstreept dit nog eens. De glorie is hier ook wel een beetje af, want bij meerder kassen staan reclameborden van kassensloopbedrijven....

Het loopt inmiddels al tegen twaalven als we opnieuw het strand op gaan. Hier is veel zand opnieuw opgespoten waarschuwen de borden. Ook aan het nieuw aangeplante helmgras is het te zien. Aangezien we al een tijdje onderweg zijn gaan we bij de eerste strandtent even een kopje koffie drinken. Echt vakantiegevoel, maar dat gevoel wordt blijkbaar niet door veel mensen gedeeld op deze plek. Het is opvallend rustig op het strand en dat met dit prachtig weer van vandaag! Zo mooi zelfs dat mijn kalende achterhoofd een petje nodig maakt. Alleen, mijn splinternieuwe 'Slochteren-pet' heb ik niet meer in de rugzak zitten. Alie heeft een oplossing: een Oant Moarn-hoedje van SBS-6... Nou ja, ze kennen ons hier toch niet ;-)


In zuidelijke richting lijkt het alsof we nog bijna op de maasvlakte zijn. Maar in noordelijke richting is ook in de verte Scheveningen al zichtbaar, dus we vorderen echt wel!
Vlak voor de strandopgang bij Ter Heijde zien we een vreemd object in het water liggen... Zou het een vastgelopen onderzeeër zijn? Nee, maar wat dan wel? We zullen het vast nooit weten... alhoewel, misschien dat Google uitkomst kan bieden. Na de lunchstop in Ter Heijde wandelen we verder op enige afstand van de kust en naderen Den Haag langzaam maar zeker. We komen door park Madestein, waar het zo te zien goed vissen is. Vele vissers langs de kant met auto op het gras en hengeltje(s) in het water... Ook andere recreanten zien we veel. Eenden, ganzen in allerlei soorten.

Na het traject door Madestein komen we kort daarop in Ockenburgh. Een oude villa waar het landgoed naar is genoemd heeft zijn gloriejaren wel gehad. Ziet het er op de foto nog aardig uit, er zit bijna geen glas meer in! Ook het omringende park zou wel een oppepper kunnen gebruiken. Paden zijn veelal overwoekerd. Veel tijd om er over na te denken hebben we niet want moet moeten even flink aanzetten om de duinen te beklimmen.

Onze aandacht wordt na de eerste beklimming afgeleid door een enorme bal van steenpuin. Daardoor zien we pas op het laatste moment de trap die we moeten beklimmen. Enorm veel treden! Het lijken de duinen op Walcheren wel! (zie Deltapad) Maar na het bereiken van het letterlijke hoogtepunt van deze etappe zijn we snel bij het eindpunt: De boulevard van Kijkduin, waar we om 15:45 en ruim 22 km verder arriveren. We drinken nog even wat op een terrasje, waarna we naar Hoek van Holland fietsen via LF 1a Noordzeeroute.

Het begin van het Hollands Kustpad is hiermee gemaakt. De volgende etappe gaat naar Den Haag CS...

Klik hier voor de volgende etappe

Kik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad