LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad
Etappe 10: Petten - Callantsoog (10 km)
15 augustus 2010


Vandaag de 2e helft van de opgeknipte etappe tussen Bergen en Callantsoog. Daarom de kortste etappe die we op het Hollands Kustpad hebben gewandeld: 10 km. We  kunnen vandaag terug met de Kustbusroute 851, zodat de fietsen bij het hotel kunnen blijven. Eigenlijk dus een gewone zondagmiddagwandeling, zoals we vaker doen!

We komen om 12.25 uur in Petten aan en kunnen nu dus direct op pad. We volgen een hele poos een schelpenfietspad door de duinen. 
   
Het waait stevig en het is bewolkt. Maar de weerspecialisten hebben beloofd dat het in het noorden tot de avond droog zou blijven.  Af en toe is zelfs een waterig zonnetje te zien. Het schelpenpad loopt rond het terrein van ECN in Petten. Ooit ben ik daar eens op bezoek geweest. Vond ik toen interessant, vanwege onderzoek naar brandstofcellen, zonnecellen en dergelijke. Ook de kernreactor is uiteraard bekend vanwege de productie van isotopen voor chemokuren.
   
Na een kleine 4 kilometer komen we uit tegenover het bungalowpark waar we een aantal jaren terug met Luit, Sia en Nathalie zijn geweest. Vanaf het duin is nog het Zwanenwater te zien en in zuidelijke richting een windmolenpark. Er volgt een lang stuk over een fietspad langs de vrij drukke kustweg. Na een tijdje kunnen we via een klaphekje het duingebied in en wandelen parallel aan de weg verder in noordelijke richting. Uiteraard vangen we bovenop het duin nog meer wind, maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien hebben we kort daarvoor nog een korte lunchstop gehouden. Deze keer hebben we onze meegebrachte broodjes en breakers genuttigd.
   
Na 8 wandelkilometers maakt de weg een bocht en zien we Callantsoog al opdoemen. Vlak voordat we afslaan richting het kerkje zien we nog een bord van Strandhotel De Horn, het hotel dat de komende week onze uitvalsbasis zal zijn. Het is druk in Callantsoog, de winkels zijn in dit toeristenoord ook op zondag open. We komen om 14.40 op het Dorpsplein aan en dat treft want de bus vertrekt om 14.57 uur richting Petten. Nu nog 20 kilometer naar Den Helder!  

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad