LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad

Polderroute Etappe 12: Callantsoog (De Nollen) - Van Ewijcksluis (19 km)
19 augustus 2010


Vandaag een wandeldag zoals we hadden gepland. Nou ja, in een vakantie hoeft alles niet zo volgens planning maar wij wandelen graag om de dag en dan zou deze dag ook wandeldag zijn.  Vandaag beginnen we met het Polderpad van LAW 5-3.  Openbaar vervoer lukt vandaag niet en gebruiken we ons gebruikelijke auto-fiets concept. Om 9 uur vertrekken van het hotel en rijden naar Ewijcksluis, de eindbestemming van vandaag. We fietsen via een andere route terug richting Callantsoog en in dit geval bij Camping de Nollen, waar we gisteren al de wandelwegwijzer tegenkwamen.  Vandaag dus het eerste deel richting afsluitdijk (Den Oever) en volgens planning zaterdag het tweede deel.

Het waait vrij stevig in de polders en gezien de fietsrichting hebben we wind tegen. Maar uiteindelijk komen we tegen elven bij de camping, waar we hopen op een kopje koffie. Maar helaas, het cafégedeelte was gesloten!  Dan maar even een slok fris en dan op pad!
   
Na enkele honderden meters heeft Alie last van een voet. Zo nog 19 kilometer wandelen is niet te doen... Even de schoen uit, sokken uit en kijken of er iets in zit wat er niet thuishoort. Er komt niets zichtbaar uit, maar na het weer aantrekken van sokken en schoen voelt het weer goed.  We volgen daarna de Zijperzeedijk. We kunnen kiezen voor de de kruin van de dijk of de asfaltweg ernaast. Om even wat tempo te maken kiezen we voor het laatste. Grastrajecten krijgen nog wel! In de polder zijn vele bloem(bollen)boeren actief en we de kleurige riddersporen en vele andere bloemen die worden geteeld.
   
Na een kleine 4 kilometer komen we bij de vlotbrug 't Zand. Op de fietsreis naar de camping moesten we er al even voor wachten. Toch apart zo'n constructie met pontons die onder de bruggehoofden schuiven om scheepvaart door te laten. Na onze overtocht komt er een leuke boot van de bruine vloot door de brug.
   
Na 't Zand wandelen we verder over de kruin van de Zijperzeedijk richting Oudesluis. We hebben een aantal overstapjes te nemen, waarbij de eerste voor Henk nogal vervelend is, want de linkervoet glijdt van een plankje af en een flinke schaafwond is het gevolg. Maar goed dat mag de pret ook niet drukken. Ondertussen genieten we van de typisch hollandse luchten. Soms even dreigend donker, daarna weer felle zonneschijn.
   
Onder aan de voet van de dijk zijn wat waterpartijen, waarvan een grote groep ganzen bezit heeft genomen. Bij het oversteken van een landweggetje zien we een informatiebord, waaruit blijkt dat we dit tracé delen met het Noord-Hollandpad (een wandelroute van 270 km). Aan het einde van de dijk blijkt dat de herfst er weer aan komt. Enkele flinke paddestoelen aan de rand van de dijk.
|    
Op de flank van de dijk, vlak voor Oudesluis zien we nog een heksenkring van paddestoelen. Leuk om eens te zien.  Daarna komen we in Oudesluis, waar we bij de sluis even een  broodje eten. De plaatselijke herberg leek uitgestorven, dus helaas geen warm eten op dit tijdstip. (tegen 13.00 uur)
   
Na de middagstop gaat het verder langs de Kneeskade richting Anna Paulowna. We volgen hierbij de Boezem van de Zijpe of Hoge Oude Veer. Dit water stond vroeger in verbinding met de Waddenzee. Vlak voor Anna Paulowna komen we langs de molen, waarvan het lijkt dat het alleen voor bewoning wordt gebruikt. Na Anna Paulowna gaan we langs de Veerweg richting Ewijcksluis. In de verte zien we een grote villa op een terp. Zo te zien een nieuw gebouw. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat!
   
In de laatste kilometers komen we langs Bed en Breakfast de Kleihorst. Hier staat een picknicktafel die er zò uitnodigend staat, dat we even zitten om wat te gaan drinken. Op de tafel teksten van het Hollands Kustpad LAW 5 en de fietsroute LAF Waddenroute 10a/b. Bovendien de coördinaten. Wat wil je nog meer... We blijven niet lang zitten en wandelen weer naar de hoek van de Veerweg en de Amsteldijk, waar de auto van afstand al zien staan. Nog één etappe van ongeveer 21 km te gaan!

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad