LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad

Etappe 2: Kijkduin - Den Haag
5 augustus 2009


Vandaag een behoorlijk warme dag. De verwachting is 27 a 28 graden. Maar het is geen lange etappe (16,5 km), dus we wagen het erop. Gefietst hoeft er vandaag niet. Tenminste niet ver. We fietsen vanaf het hotel naar de 1200 meter verder gelegen tramhalte. Tramlijn 1 brengt ons van Delft naar het Spui in Den Haag, waar we overstappen in bus 24 naar Kijkduin. Nog een hele (rond)rit door de stad!

Om 10.30 uur gaan we van start aan de boulevard in Kijkduin.

Alhoewel het nog vrij vroeg is, is aan het aantal badgasten te zien dat het warm weer gaat worden vandaag. Er zijn velen onderweg naar het strand. Bij de eerste strandopgang die we kruisen staat het Juttershuisje van Ome Jan. Een aantal leuke spreuken zijn aangebracht die we nog even lezen voor we verder wandelen. Dat wandelen kost toch vrij veel moeite. Is het niet vanwege de warmte, dan wel vanwege het stijgen en dalen. Zo blijven we ongeveer 6 km door het Westduinpark wandelen. Daarna vervolgen we de route door de Bosjes van Poot waarna we snel in Scheveningen belanden, waar we nog even een uitzicht hebben richting Den Haag Centrum.

Al snel volgt de haven van Scheveningen. De vissersvloot is óf op zee óf deze vloot is anno 2009 niet zo groot, want er liggen maar enkele kleine vissersbootjes met de aanduiding SCH. En als je in een vissershaven bent.....

Met de warmte van vandaag is een lekkere haring een goede manier om het zoutgehalte wat op peil te brengen. Vanaf de vissershaven is het maar een stukje tot het strand.


Langs de boulevard is er veel te zien: mensen, auto's, maar ook zeeschepen die voor anker liggen. De vorige week toen we hier fietsten lagen dezelfde schepen er ook al. Waarschijnlijk wachtend op betere tijden. Op het moment dat we bij het Kurhaus zijn, zit de tocht langs de boulevard erop. We buigen om het Kurhaus heen om via de Scheveningse Bosjes naar het centrum van Den Haag te gaan.

Aan de achterkant van het Kurhaus is er een verkeerschaos. Trams overvol en lange rijen auto's met strandgangers. We dollen nog wat bij de fontein op het plein bij het Kurhaus en trekken vervolgens richting het centrum.

De rozentuin in het Westbroekpark staat in volle bloei. Als we even later vanaf een heuvel naar beneden gaan horen we geluiden van wat een demonstratie blijkt te zijn bij de ambassade van Iran. Zo te zien gaat het om enkele tientallen mensen, maar de ME staat al standby. Daarna wandelen op korte afstand van Madurodam naar het vredespaleis. Dit is geen verrassing. De route tussen het Kurhaus en het Haagse Bos hebben we in omgekeerde richting al gewandeld tijdens de laatste etappe van het Marskramerpad/Handelsweg. Op 18 maart 2006 wandelden we in wintertenue en hadden we toch een andere beleving van de route.


Voorbij het door vele bussen toeristen bezochtte Vredespaleis wandelen we verder en komen onder meer langs de canadese ambassade voordat we op Plein 1813 bij het beeld van Willem-Frederik, Prins van Oranje-Nassau, langskomen. Daarna volgen er nog diverse ander ambassades. En voor we er erg in hebben zijn we al op het Lange Voorhout, waar een tentoonstelling is van levengrote, en soms nog grotere, beelden.


De route loopt nog steeds via het Binnenhof. Vanweg het zomerreces hebben we geen bekende nederlanders kunnen ontdekken. Na het verlaten van het landelijk bestuurshoofdkwartier is het nog maar een stukje voordat we het einde bereiken van deze etappe.
Den Haag CS om 15.10 uur. We hebben geen hoog gemiddelde gehaald vandaag, maar met deze temperaturen, maar vooral omdat we het vakantie is, bestaat er geen noodzaak om het sneller te doen.

Vanwege de weersvoorspellingen (ca. 30 graden!) zullen het wandelen maar even achterwege laten de komende dagen. Maar zien wanneer het vervolg komt!

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad