LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad

Etappe 3: Den Haag - Katwijk
8 augustus 2009

 

Vanwege een paar hete dagen hadden we het wandelen maar even achterwege gelaten. Maar vandaag is de verwachting bewolkt weer en later wat opklaringen en circa 21 graden. Prima wandelweer dus. Vanaf ons hotel in Noordwijkerhout gaat Connexxion lijn 90 via Katwijk naar Den Haag CS. Je zit wel even in de bus, maar zowel begin- als eindpunt rechtstreeks per bus te bereiken. Bovendien is de bushalte voor de deur. Om enigszins op tijd te kunnen beginnen nemen we de bus van 8:25, zodat we om 9:45 voor het station in Den Haag staan bij het Malieveld en vanaf daar het Haagse Bos kunnen inwandelen. Het deel tussen Den Haag CS en paleis Huis ten Bosch hebben we ook gewandeld in de laatste etappe van het Marskramerpad, maar dan in andere richting.

We zien al vrij snel een informatiebord van het Noordzee Kustpad.

Leuk om ook onderweg nog even te zien waar we zijn met onze route tussen Sluis en Nieuweschans. Het schiet al op, maar er zijn nog veel kilometers te gaan. Vandaag zullen we zo'n 22 km dichter bij Nieuweschans komen. Oh, tegenwoordig is het Bad Nieuweschans! Gezien de tijd van de dag zou een kopje koffie op Huis ten Bosch er wel in gaan!

Alhoewel de koninklijke vlag wappert doet de bewaker van dienst het hek niet voor ons open. Dus wandelen we naar de rand van het bospark waar een klein restaurantje/koffiehuis wel open is. Het is een nieuw pand. Een paar jaar terug toen we hier langs kwamen met het Marskramerpad was het nog meer een houten kiosk. Kijk
hier maar eens. Alhoewel het nog wat bewolkt is, komen er al meer opklaringen en onze jasjes kunnen vanaf nu in de rugzak.


Op dit punt van de route gaat het Marskramerpad rechtsaf richting Wassenaar en wij wandelen in westelijke richting naar landgoed Clingendael. Een mooi bospark, dat meer biedt dan we vandaag vanaf de route kunnen zien.


Net voorbij het theehuis zit er een reiger als een standbeeld bovenop een boompje. Het is bekend dat ze tegenwoordig niet erg schuw zijn, maar dit exemplaar liet zich graag even op zijn mooist vastleggen. Een stukje verderop wandelen tussen sportvelden door, waar ook gegolfd wordt. Bij een huis er tegenover maken ze er gebruik van: golfballetjes in de aanbieding! Ook golfclubs zijn voor 1 euro in de aanbieding... Dus golfliefhebbers: naar Groenendaal-Den Haag!


Via een fietsecoduct (!) (= zoiets als een fietsviaduct met een strook onkruid ernaast) komen we bij de Waalsdorper Vlakte. Hier moeten we eerst een stuk door mul zand ploegen en vlak voor een begaanbaarder pad blijkt er een routewijziging te zijn. We moeten dus afgaan op de markeringen. Volgens de originele routebeschrijving komen we langs de bekende plaats met klokkenstoel waar de dodenherdenking jaarlijks plaatsvindt. Door de routewijziging komen we er op iets grotere afstand langs en zien we deze plek niet. Wel een vlaggenstok, die er waarschijnlijk bijhoort. Vrijwel ongemerkt gaat de route over van de vlakt van Waalsdorp in het Meijendel. Grotendeels in beheer bij waterbedrijf Dunea.

We nemen het er van vandaag. Na 9 km totaal gaan we even warm eten bij de Boerderij Meijendel, naast het bezoekerscentrum van Dunea. Daarna gaat de route meer in noordelijke richting en volgen we een fietspad dat uiteindelijk richting Katwijk gaat.

Parallel aan het genoemde fietspad volgen we een schelpenpad langs een aantal plassen die een rol spelen bij de drinkwatervoorziening in Zuid-Holland. Aan het eind van het schelpenpad belanden we op een pad dat mul zand bestaat, inclusief beklimmingen. Zwaar lopen dus! Tempo zit er daarom helemaal niet in vandaag. Hoeft ook niet, maar het lukt ook niet. Ook na het kruisen van de weg naar de Wassenaarse Slag blijven we lange tijd wandelen door dit mulle zand. Maar goed dat het nu geen 30 graden is zoals de afgelopen dagen! Nu worden we er al warm zat van....

Bij de zogenaamde Ganzenhoek, een gebied met hoge duinen en waterplassen komen we op de tafelberg uit. Hier hebben we uitzicht naar de skyline van Den Haag en Scheveningen. Nadat we eindelijk (voorlopig blijkt later....) het mulle zand hebben verruild voor een bospad, blijkt een boom al in herfststemming te zijn. Een apart idee, zo midden in de zomer!

Ondanks het vele mulle zand, blijken we op een laarzenpad te wandelen! Het kan op de lagere delen dus wel eens vochtig zijn in andere tijden... Ondanks de droge omstandigheden blijken er nog allerlei bloemetjes te bloeien. Inmiddels is het ook theetijd geworden en we gaan even op het terras van paviljoen 'de hoge duinen' zitten. Op het hek staat welliswaar een wit-rood kruis als teken dat we daar ničt doorheen moeten, maar we doen het toch maar.

Na de stop bij het paviljoen volgen opnieuw vele meters mul zand, maar de laatste kilometers naar Katwijk gaan over goed begaanbare schelpenpaden. Als we de contouren van de Soefitempel zien, weten we dat de boulevard van Katwijk niet ver meer is. En na een ommetje langs een camping van het type 'als haringen in een ton' komen we inderdaad bij het strand en boulevard van Katwijk.

Nooit geweten dat er een relatie lag tussen Groningen en Katwijk, maar getuige de grunneger vlag aan de boulevard zal er toch iets gronings aan Katwijk zijn? (later zien we ook nog vlaggen van andere provincies en landen). De vuurbaak, vroeger gebruikt voor de vissers om de richting te kunnen bepalen, is nu ingepakt met kunstig versierd plastic. Met nog steeds prachtig zonnig weer, met af en toe een wolkje en 23 graden, komen we om 16:25 aan ter hoogte van Hotel Noordzee, waar we na een half uurtje wachten de bus naar Noordwijkerhout nemen. 

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad