LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad

Etappe 4: Katwijk - De Zilk
10 augustus 2009

 

Vandaag de laatste etappe tijdens de zomervakantie 2009. Opnieuw nemen we Connexxion lijn 90 en gaan met de bus van 8.44 naar Katwijk. Een half uur later arriveren we op de boulevard van Katwijk en wandelen we in de richting van Noordwijk. De eerste 5 kilometers is de route simpel: Parallel aan het fietspad en het strand.

Aan het eind van de boulevard gaan we over het Uitwateringskanaal. Dit was honderden jaren terug de monding van de Rijn in de Noordzee.

De route naar Noordwijk loopt door het gebied de Coepelduynen en we zien mooie duinen onderweg. Ook de duinkom ("del" voor puzzelaars) is een mooi exemplaar.

Na ruim 3 kilometer duingebied maken we een bochtje en zien we de zee weer. Vanaf hier is ook de bebouwing van Noordwijk goed zichtbaar. Een klein stukje en we zijn op de boulevard van Noordwijk.

Op het moment dat we 5 kilometer op de teller hebben staan komen we langs Hotel Huis ter Duyn. Wereldberoemd bij Oranjeminnende voetballiefhebbers. Op een terrasje er tegenover nemen we een kopje cappucino om eens goed te kijken waar de voetballers van het nederlands elftal verblijven. Overmorgen moeten ze weer aan de bak voor een interland tegen Engeland. Wat betreft het onderkomen zit het wel goed....

Aan de Koningin Wilhelminaboulevard komen we bij Hotel Oranje een standbeeld van koningin Wilhelmina die op deze plaats vlak voor de Tweede Wereldoorlog de millitaire manschappen heeft ge´nspecteerd. Opmerkelijk is trouwens dat we in het hele dorp geen markering hebben gezien. Achteraf gezien zou het kunnen zijn dat de route iets is gewijzigd en nu via het strand loopt. Maar ook verderop laat de markering wel wat te wensen over. Met de routebeschrijving erbij is het duidelijk genoeg, dat wel, maar met markeringen zou je ook een eind moeten kunnen komen. We hebben vooraf niet gekeken naar eventuele routewijzigingen, dus misschien is dit minpuntje onterecht....
Na het verlaten van Noordwijk komen we opnieuw in de duinen. Het is vandaag vrijwel windstil en daardoor voelt het erg warm aan. Gelukkig zitten er in het duingebied ook stukjes bos in de route.

Even buiten Noordwijk zien we rechts van het pad in de verte de toren die bij onze thuishaven, hotel Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, hoort. Direct daarna valt ons oog op twee amazones die de duinovergang overgaan naar het strand. De paarden hebben er zo te zien net zoveel moeite mee als wij om door het mulle zand naar boven te komen.

Recent is op enkele plaatsen langs de route een deel van de duinen afgegraven. De bedoeling hiervan is volgens het informatiebord, dat de vruchtbare bovenlaag wordt verwijderd en vervolgens een meer natuurlijke begroeiing gaat ontstaan. We zullen dus over een tijdje terug moeten komen om te zien of het is gelukt.

Na een extra drinkpauze vanwege de warmte komen we snel in de buurt van de strandovergang bij Radio Nora. De beklimming valt vanaf deze kant nog wel mee. Vanaf het strand is het een pittige klim! Ook leuk om elkaar op deze positie fotograferend vast te leggen ;-)

Tijdens de hele wandeling merken we ook hoe druk het is op Schiphol. Ongeveer elke minuut gaat er een vliegtuig over. Toch andere koek dan bij 'ons' Eelde.

We testen het profiel onder onze wandelschoenen ook nog even op het strand. Misschien kan het nog een keer als een achtergrondje worden gebruikt. En door dit soort afleidingen is het tochtje van 1,5 km over strand snel voorbij. We zien bij de strandovergang Langevelderslag aan de horizon al de contouren van Zandvoort en de industrie bij Velsen-IJmuiden.
Na nog een korte koffiestop bij de strandovergang moeten we het gebied in van de gemeentelijke waterleidingduinen van Amsterdam. (tenminste zo heette het voorheen). Alleen toen we weer een kleine kilometer verder door een hek wilden om door de waterleidingduinen te gaan, bleek daar dat de ingang hiervan was verplaatst! Waarschijnlijk vlakbij de strandovergang, maar ons zijn geen markeringen opgevallen, dus ook niet dat de route hier (ook) is gewijzigd. We besluiten om de weg te vervolgen via het fietspad, dat ons uiteindelijk wel weer bij de route zal brengen.

We gaan op deze plek alsnog door het hek en volgen de route door het duingebied verder naar De Zilk, het eindpunt van vandaag. Vanaf de route is het nog een kilometer wandelen om bij de bushalte te komen.

We moesten nog doorlopen van bushalte Geerlings naar Kerkvliet, aangezien de eerstgenoemde alleen aan de verkeerde kant van de weg stond. Achteraf bleek dat de halte in de goede richting er wel was, maar net om de hoek en daardoor niet zichtbaar. Goed om te weten voor het vervolg!

Met deze serie van 6 etappes van het Deltapad (2) en het Hollandskustpad (4) hebben we weer ongeveer 120 km langs de kust afgelegd. Nu maar weer afwachten tot er een vervolg gaat komen!

Terug naar het overzicht van het Hollands Kustpad