LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad
Etappe 5: De Zilk - Haarlem
25 maart 2010


Aan deze etappe gaat een heel verhaal vooraf. Vlak voor kerst 2009 kregen we zoals elk jaar t Bokkeblad in de bus en dan in het bijzonder het nummer met de kerstpuzzel. Traditioneel een must voor de puzzelaar rond de kerstdagen. Het is een cryptische rebus. Plaatjes dus waarin de oplossing cryptisch is verwerkt. Voor mij elk jaar weer een uitdaging. Op de laatste dag voor de deadline om de oplossing op te sturen zag ik de krant ineens liggen. Nog gauw de oplossing op een kaart geschreven en op de post gedaan.  En, wat gebeurt er? De eerste prijs gewonnen! Een reischeque van maar liefst EUR 400,- !  Niet gek! En waaraan besteden Henk en Alie die reischeque? Juist, een korte wandelvakantie vanuit Haarlem, zodat we weer 2 etappes van het Kustpad kunnen wandelen.

Gister aan het begin van de avond kwamen we in Haarlem aan bij het Carlton Hotel, aan de rand van het centrum en niet ver van de route, die ook door Haarlem loopt Bij aankomst een lichte schrik, wanneer de receptioniste meldt dat er "iets vervelends" aan de hand is! Het toilet op de kamer had het begeven. Welliswaar weer gerepareerd, maar fris was het nog niet op deze kamer. En... alle andere kamers bezet! Ze doet ons het voorstel om een nacht door te brengen in het Ambassador Hotel aan de Grote Markt, midden in het centrum. We kunnen weinig anders dan ermee akkoord te gaan. Wel zullen we de overige nachten in een luxere kamer worden ondergebracht en we worden netjes met de taxi naar het andere hotel gebracht en er wordt ons een kopje koffie aangeboden. Prima opgelost dus! (tenminste tot dusver)
Het uitzicht vanuit de kamer op de Grote Sint Bavokerk in het centrum is best mooi. 

   

Vanmorgen is hetzelfde uitzicht bij daglicht ook mooi:
 

Maar ja, de auto, met onder meer de wandelschoenen, staat nog in de parkeergarage bij het Carlton Hotel. Dat betekent dat we met de bagage ongeveer 800 meter door de stad moeten sjouwen. Na het wegbrengen van de spullen verzamelen we de wandeluitrusting en gaan we naar de bushalte om de hoek, waar we nog een tijdje moeten wachten op buslijn 90 richting De Zilk. Zo begint om 10.30 uur onze wandeletappe van vandaag.

   
Het weer is geweldig om te wandelen. Nadat we de Amsterdamse Waterleidingduinen (weer) betreden en een kaartje hebben gekocht om het terrein op te mogen, doen we eerst de jasjes uit, want de temperatuur is prima en de zon schijnt lekker. In het wandelboekje staat dat het damhertenbestand behoorlijk groot is, mede door een jarenlange jachtverbod. In 1990 waren in dit gebied 10 damherten, in 2004 al 800! Wie weet hoeveel het nu zijn, maar de kans moet dus aanwezig zijn dat we damherten gaan zien.
   
En ja hoor! Al na 2 kilometer zien we een groep herten. En ietsje verderop nog een aantal!
 

Ietsje verderop nemen we een korte pauze om wat te drinken en daarna vervolgen we onze weg. Snel daarna zien we opnieuw een stel herten (maar ook runderen).
     
Deze keer konden we de herten op ongeveer 20 meter naderen. Blijkbaar zijn ze aardig aan de aanwezigheid van mensen gewend. Het zijn ook niet de laatste herten, die we vandaag tegenkomen....
   
We vervolgen de route langs een stuk met veel kanaaltjes van het waterwingebied. Mooi helder water en het lijkt mooi in het landschap.
   
Opnieuw komen we verschillende herten tegen. Daardoor lopen we bij de Oranjekom, een waterbekken, even in de verkeerde richting. Even afgeleid dus.. Maar inmiddels is het ook tijd geworden om een broodje te eten. Hadden we de hele tijd regelmatig bankjes gezien, op het moment dat je een nodig hebt komt hij niet....
Gelukkig werd ons geduld niet al teveel op de proef gesteld en kwam toch een bankje in zicht. Inclusief de wit-rode LAW-markeringen bij bankje en op prullenbak.
   
Alie haar veter raakte los, alle reden om een vreemde houding aan te nemen. Inmiddels zijn we bij het duingebied tussen Zandvoort en Haarlem aangekomen. In de waterleidingduinen hebben we in totaal zeker 100 herten gezien. Wie weet hoeveel het totaal aantal dan wel is op dit moment?

We nemen nog even een kopje koffie en gaan dan op weg voor het laatste deel naar Haarlem.
   
Aan de rand van het duingebied komen we langs de uitspanning Kraantje Lek. Dit horecapand bestaat al ruim 450 jaar en werd vroeger met name bezocht door Zandvoortse vissersvrouwen die hier verpoosden nadat ze hun handel in Haarlem hadden verkocht.  
     
We komen langs een leuk optrekje (Duinlust) en bij het hek voor dit kasteeltje staat een kastje met allemaal wit-rode strepen. Lijkt veel op de LAW-aanduiding voor een richtingswijziging. Maar dan zou het tweemaal wit en rood moeten zijn. Aangezien we gewoon rechtdoor moeten wandelen zullen die streepjes wel een andere betekenis hebben. Een klein stukje verder staat een heuse LAW-handwijzer, die heel duidelijk maakt dat we naar rechts richting Haarlem moeten.
   
Snel komt het plaatsnaambordje "Haarlem" in zicht en een kilometer verderop zien we het eindpunt:  De Grote- of St.Bavokerk
Aangezien Alie wat last heeft van haar voeten is het maar goed dat het eind in zicht is. We komen langs een mooi stukje Haarlem en komen snel aan op de Grote Markt.
    
Om 15.45 komen we na ruim 21 km wandelen bij het eindpunt en we vieren dit met een drankje op een terras.  Daarna is het nog een keer 800 meter wandelen naar het Carlton Hotel. De kamer is deze keer wl in orde.  Wat heet!  We hebben een zeer ruime Executive Room met een gevulde minibar, die we kosteloos mogen plunderen.  De komende dagen zullen we goed doorkomen! Morgen een shop- en hardloopdag en overmorgen weer verder wandelen..

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad