LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad
Etappe 6: Haarlem - IJmuiden
19 juni 2010


Helaas deze etappe de vorige sessie in maart niet kunnen wandelen door familie-omstandigheden. Vandaag is het dan alsnog zover. We verblijven nu twee nachten bij van der Valk in Haarlem-Zuid. Ietsje minder deftig dan het Carlton Hotel van de vorige keer, maar met het Hoogzomerarrangement is het voordelig overnachten.

Aangezien de route van vandaag ruim 25 km bedraagt gaan we op tijd op pad. De weersvoorspelling is niet super, maar als het vandaag bij een paar spatjes blijft, dan doen we het ervoor.  Vanaf het hotel gaan we het eerste stukje met de bus naar het centrum en dan is het nog een klein stukje wandelen om weer op de Grote Markt te komen. Daar vertrekken we iets na negenen. 

   
We beginnen met een "rondje Haarlem", te beginnen bij de vishal en tochtje langs de St. Bavo kerk met de aangebouwde winkeltjes.
      
Via de Berkenrodesteeg komen bij de Spaarne en langs de Waag en Teylers Museum (1780).

   
Met een boot aanleggen in een stad als Haarlem is ook niet verkeerd! Nu maar hopen op de loterij... Kris-kras gaat het verder langs grachten en door steegjes en ineens:  De Nu-Swift bus van zwager Tammo? Zal wel van een collega zijn...

   
Via het station (van 1839!) wandelen de binnenstad uit langs de voormalige verdedigingsgracht. Heel even krijgen we wat regen op onze hoofden, maar het waait snel weer over. Dit zal nog wel een paar gebeuren vandaag, maar het is te doen.
Wanneer we via Overveen het Nationaal Park Kennemerduinen naderen komen we allerlei hardlopers tegen, solo en in een aantal groepen. Zo ook een duo waarvan de een een shirt draagt van de New York City Marathon van 2007. Ik roep nog even dat ik ook zo'n shirt bezit en dan komen we in het Nationaal Park.

    
Wanneer we even stoppen om snel even iets te drinken flitst er een eekhoorn de boom in. Nog net snel genoeg om hem/haar te fotograveren. Even verderop staan er een paar gedenkstenen langs het pad op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog verzetstrijders en andere burgers zijn gefusilleerd en begraven. 
   
Het duinlandschap is hier prachtig. Mooie paden, maar vooral ook mooie vergezichten. De markeringen zijn hier wel wat zuinig aangebracht, het boekje met de beschrijving en kaartjes is hier wel nodig. Bij het paaltje op het duin gaan we linksaf waar vervolgens een vos van de andere richting kwam!  Hij schrok en draaide gauw om en maakte zich uit de voeten.
   
We komen langs het vogelmeer. Deze doet zijn naam eer aan, want er zijn vele vogels te zien.  Net voorbij dit meer staat het bordje "niet betreden". Toch een beetje vreemd, aan gezien de routemarkering ook op het paaltje zit. De markering is uiteraard bedoeld voor het doorgaand fietspad. Deze volgen we dan ook maar. Niet voor lang, want iets verderop moeten we de Hazenberg beklimmen, de laatste barrière voordat we bij het strand komen. Nou ja, laatste barrière?
   
Een aantal Schotse Hooglanders lijken het pad te bewaken, maar ze laten ons rustig verder wandelen naar strandtent Parnassia. Hier drinken we een kopje koffie. Daarna volgt een stuk van ongeveer een kilometer langs het strand naar opgang Kattendel.
     
Door de harde noordwester staat er een flinke branding met flinke schuimvorming.  Ideaal kitesurfweer. Dat doen we niet, maar het uitwaaien is ook best leuk.
   
Na een moeizame beklimming van het duin bij Kattendel volgt een lang stuk door de duinen richting Driehuis. Even lijkt het alsof er langs de route zo'n moderne flitspaal staat... Het bleek een waterpeilmeter te zijn. Vlak voor Driehuis bewaken een aantal konikspaarden de route. Ook deze dieren maakt het niet uit dat we er langs wandelen, ze blijven rustig doorgaan met grazen. Inmiddels is het bijna 13:30 uur geworden, het tijdstip dat Oranje vandaag in actie komt op het WK tegen Japan. We luisteren via de radio van het mobieltje.  Daarna komen we bij landgoed Beeckestijn. Via het gebouw en bijbehorende tuinen komen bij Oud-Velsen.
   
Hier komen we langs een paar mooie straatjes en pleintjes inclusief een heuse dorpspomp.
   
Voor we er erg in hebben staan we bij het Noordzeekanaal. Bij de pont naar Velsen-Noord eindigt vandaag onze route iets na 15 uur en na ruim 25 km wandelen. We wandelen nog een stukje verder IJmuiden in, waar we ons verwonderen over het aantal ME-busjes. Het blijkt te gaan om de massale Oranjegekte! (wedstrijd werd met 1-0 gewonnen) Gevolg was wel dat de bus niet langs de route kon en we daardoor een uur moesten wachten tot er een bus weer in de richting Haarlem reed.

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad