LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad
Etappe 7: Velsen Noord - Bakkum (20 km)
10 augustus 2010


We vieren onze zomervakantie in Noord-Holland. Aanleiding is in belangrijke mate het Hollands Kustpad. Immers. d kans om weer een flink stuk van de route te wandelen.

We slapen bij hotel v.d. Valk in Alkersloot. Een mooie uitvalsbasis voor de route vanaf IJmuiden naar het noorden.  We ontbijten rond 7.30 zodat we op tijd op pad kunnen voor onze eerste vakantie-etappe. Nadat we de fietsen met de auto naar het eindpunt bij Bakkum/Castricum hebben gebracht rijden we door naar Velsen Noord, waar we rond 9:15 arriveren. De routenavigatie zegt op een gegeven moment dat we ter plekke zijn, maar dat was niet bij de noordzijde van de pont IJmuiden-Velsen Noord...  Eigenlijk was dat te verwachten, aangezien er geen huisnummer bekend was van de veerpont aan de Pontweg.  Geparkeerd bij een sportpark vlakbij de Pontweg. Om 9.25 vertrokken we dan echt en we zaten direct op de route, want de markeringen hadden we al gezien.  Na enkele honderden meters wandelen bleek de praktijk toch niet te kloppen met de routebeschrijving:  Het bleek dat we precies de verkeerde kant op gingen!  Kortom weer de andere kant op en richting Wijk aan Zee!  Via een fietspad komen we nog net in een deel van Beverwijk.

Hier moeten we volgens de routebeschrijving even een rondje om de muziekschool maken. Of het nog steeds een muziekschool is was niet te zien. Wel een centrum voor kunst, maar dat kan uiteraard ook muziek zijn...  Daarna komen we in park Westerhout. We kijken met name naar de bekende markeringen, maar bij een splitsing was die even niet te zien. Twee dames geven ons instructies voordat we de kans krijgen om het boekje te raadplegen.
   
We volgen de raad om via het bruggetje te lopen en dan zou het niet meer kunnen missen... Nou waren we daar niet direct bang voor, maar we weten in ieder geval dat we in de goede richting gaan.  De beschrijving geeft ook aan dat we door een hek moeten.... Ja, dat hdden we kunnen doen.. Maar het hek zal vroeger wel breder zijn geweest..  Na 7 kilometer wandelen parallel aan de weg naar Wijk aan Zee moeten we een smal paadje in richting Corus (Hoogovens). We moesten alle zijpaden negeren, maar het was niet te zien wat nou een doorgaand pad of zijpad was. Op gevoel maar verder gewandeld. Niet exact volgens de route, in dit deel waren ook geen markeringen, maar we kwamen wel in Wijk aan Zee aan.
   
We komen langs een soort beeldenpark, waar bij het uitzicht nadrukkelijk op de industrie van Corus is gericht. Bovendien ruikt het niet echt fris. Vanaf het duin vlak buiten het dorp is een mooi overzicht. Op dat moment begint het heel licht te spetteren. De lucht is de hele morgen al grijs, dus maar hopen dat het goedkomt!  Het is inmiddels al tegen 11:15, zodat het ook wel tijd is om een bakje koffie te kopen. De rest van de route van vandaag zal er geen gelegenheid meer voor zijn.

Ook op het terras is de lucht niet fris te noemen. Zou dat (mede) een reden zijn dat zelfs in deze vakantieweek het zo stil is in Wijk aan Zee? De temperatuur is in ieder geval prima, we wandelen vandaag in korte broek en t-shirt (behalve dan het eerste stukje). Na de koffiebreak spettert het in ieder geval niet meer en we wandelen verder rond de dorpsweide. Daarna komen we in het duingebied van drinkwaterbedrijf PWN: Het Noordhollands Duinreservaat. Voor de zekerheid maar even een dagkaartje gekocht en weer verder. Het wordt daarna steeds lichter. Af en toe probeert de zon even door de wolken te prikken.
   
De route is welliswaar door duingebied, maar wel zeer afwisselend: stukje door het bos, stukjes over smalle duinpaden en via klinkerweggetjes en graspaden, met steeds andere uitzichten.
   Na de lunchstop op de Kruisberg, een duin van 26 meter hoog, komen we langs een open veld met vooral veel vlasbekjes. Terwijl we verder wandelen door een vrij open duingebied met een uitzichtduin, zien we een aantal Scottisch Blackface schapen lopen. Schotse hooglanders en paarden hadden we al gezien als grazers, maar deze schapen nog niet.
   
Of we nu afgeleid waren door de schapen, precies bij een t-splitsing, of door de flora, we gingen rechtsaf, waar we achteraf rechtdoor hadden gemoeten. Gelukkig konden we via een alternatief pad de route een eindje verderop weer oppakken.

   
Na 19,7 km wandelen komen we om 14:25 weer bij onze fietsen bij Caf-Restaurant Johanna's Hof. Aan de andere kant van het parkeerterrein het bezoekerscentrum van het duingebied. Na een sanitaire stop in het bezoekerscentrum besluiten we om het koffiedrinken nog even uit te stellen tot na het fietsen omdat het nog wel eens kan gaan regenen.

Met de GPS (en dankzij www.fietsersbond.nl) hebben we de fietsroute naar Velsen Noord bij de hand. Helaas, na een kwartiertje fietsen begint het toch te regenen. We trekken onze poncho's aan en bereiken zo weer de auto.

Inmiddels ruim 145 km voorbij Hoek van Holland, nog 70 km naar Den Helder!

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad