LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad
Etappe 8: Bakkum - Bergen (23 km)
12 augustus 2010


Vandaag opnieuw op tijd opstaan voor een wandeldag. De geplande etappe Bakkum-Bergen is 22 km lang en we kiezen ervoor om deze keer eerst te fietsen. We rijden naar Bergen en parkeren de auto bij restaurant Duinvermaak. De route loopt hier niet precies langs, maar wel in de buurt. Niet helemaal duidelijk waar precies, daarom markeren we de parkeerplaats in de GPS, zodat we de richting in ieder geval kunnen nagaan.

De fietstocht naar Bakkum is ongeveer 16,5 km en aangezien het inmiddels na 10 uur is, lusten we wel een kop koffie. We strijken daarom neer op het terras van Johanna's Hof.

   
Misschien hebben ze inderdaad wel de lekkerste pannenkoeken, maar we houden het op een plak cake bij de koffie. De thermometer op het terras geeft trouwens 13 graden aan... We hadden net de jasjes uitgedaan... Maar in de zon is het altijd warmer natuurlijk!  Wij houden het in ieder geval goed uit met korte broek en t-shirt en later voor Alie zelfs een hemdje. Op de hoek van het terras bij Johanna's Hof nog even een overzicht van het Noordzee Kustpad. Kunnen we nog even zien wat we nog tegoed hebben....  Aan de overzijde van de weg een bord met daarop de instructies voor wandelaars in het Duinreservaat. Dat een toegangskaartje verplicht is hebben we deze keer maar even niet gezien. Bovendien stond er ook geen kaartjesautomaat.

   
In het eerste stuk van de etappe van vandaag komen we een aantal kabouters tegen die uit hout zijn gesneden. Kunstig, misschien onderdeel van een wandelroute voor kinderen? Wij wandelen verder en moeten diverse duintoppen bedwingen. Als je bovenstaande foto bekijkt zou met enige (misschien wel iets meer dan dat..) fantasie de Grossglockner Hochalpenstrasse erin herkennen!  Geen sneeuw daarb
ij, maar wel gevarieerde flora zoals de duindoorn.
 
 
Op het laatste gedeelte van het heuvelachtige pad is het helemaal volgestrooid met hooi. Waarschijnlijk om verstuiving tegen te gaan. We worden ook nog eens op een paaltje eraan herinnerd dat we op de North Sea Trail aan het wandelen zijn. (goh?)
   
Inmiddels zijn we 8 kilometer onderweg en Egmond aan Zee is in zicht. Opnieuw komen we weer begrazers tegen. Vandaag vooral paarden. Soms is het even slalommen tussen de dieren door.
 
        
Na kilometer 9 komen we bij de Boulevard. De Jan van Speijk (vuurtoren) is in zicht en bij het gelijknamige restaurant strijken we neer op het terras voor de lunch.
   
Na de Boulevard gaan we het strand op en wandelen we ongeveer 3 kilometer in de richting van Bergen aan Zee. Bij paal 34.750 gaan we de duinen in en wandelen we met een omtrekkende beweging om Bergen aan Zee heen. Toch komen we uiteindelijk nog eventjes in de bebouwde kom.
   

Inmiddels wordt het na een zonnige dag tot dan toe toch donkerder in de lucht. We voelen zelfs wat spatjes. Maar voorlopig blijft het daar even bij. We wandelen rechtstreeks af op het Zeehuis. Dit is een NIVON huis. En Nivon is weer de uitgever van onder meer het Hollands Kustpad.. Er is een wandelwegwijzer geplaatst zodat we weten dat we het grootse deel van het Hollands Kustpad hebben gehad, maar ook markeert deze wijzer het begin van het Trekvogelpad: Bergen aan Zee - Enschede (400km). We hoeven ons voorlopig niet te vervelen! Het is te merken dat we half augustus op de kalender hebben staan. De heide bloeit in het stuk waar we langs wandelen richting Bergen volop. 
     
Met 22 kilometers achter ons wijst inmiddels de GPS in zuidoostelijke richting, terwijl we zelf in noordoostelijke richting wandelen. Kortom, we moeten rechtsaf in plaats van rechtdoor!  We zien een smal paadje rechts omhoog lopen vanaf de klinkerweg waar we wandelen. We besluiten dit pad te beklimmen en komen boven bij een uitzichtpunt richting de kust. Aan de andere kant gaan we met een trap naar beneden en komen we uit bij een heuse skipiste! Dat idee van de Grossglockner, eerder op de dag, was zo gek dus nog niet..  We slaan rechtsaf en staan vrijwel direkt bij Restaurant Duinvermaak. Inmiddels is het 16.45 uur .We drinken hier nog een kopje koffie/thee en halen daarna met de auto de fietsen weer op bij Johanna's Hof. Onderweg begint het behoorlijk te regenen!  Goed dat we dus op tijd zijn begonnen...

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad