LAW 5-2/5-3 Hollands Kustpad
Etappe 9: Bergen - Petten (15 km)
14 augustus 2010


Oorspronkelijk zouden we het Hollands Kustpad vanaf Bergen in 2 etappes uitlopen, maar dan zou het zeker vandaag een lange etappe worden, circa 25km. Op zich te doen, maar er moet ook weer teruggefietst worden en we willen natuurlijk ook de tijd hebben om lekker te genieten. Daarom de routeplanning iets aangepast en gaan we vandaag niet naar Callantsoog, maar naar Petten: 15 km.

Ook vanmorgen op tijd op, want we raken steeds meer in noordelijke richting, dus ook de reisafstand vanaf het hotel in Akersloot wordt langer. Deze keer weer gekozen om eerst te gaan fietsen en daarom met de auto naar Petten gereden en vervolgens over de Hondsbossche Zeewering en de Schoorlse Duinen naar restaurant Duinvermaak in Bergen gefietst. De fietstocht bedraagt in dit geval ook 15km en toch weer een uurtje verder. Daarom zoeken we na het stallen van de fietsen eerst het terras even op voor een bakje koffie met...   Om 10.30 uur gaan we dan echt van start.

Aangezien we niet direct aan de route zitten moeten we deze even opzoeken. Op het punt waar we denken van het weggetje af te moeten zien we geen markering. Maar na even verder wandelen zien we wel markeringen en daaruit blijkt dat we toch het zijpad in moesten wat we hadden gedacht. Even weer een stukje terug en vervolgens het bospad in. We komen erg veel hardlopers in groepen tegen. Allemaal hebben ze blijkbaar bij Duinvermaak afgesproken. Ook op het terras was al een groep neergestreken. Het moet gezegd, ook voor hardlopen is het een geweldig mooi gebied!

   
Na wat slingeren door het bos begint de route flink te stijgen. En de helling is nog lang ook!  Dus bepaald niet de favoriete condities voor Alie, die het niet zo op beklimmingen heeft...  Maar toch, aan het eind is het uitzicht prachtig! We zitten dan ook op 55 meter boven zeeniveau. Toch behoorlijk voor een duin! Even later dalen we weer, maar niet al te lang, want dan doemt er een lange, echt lange, trap op en ook die leidt naar een mooi uitzichtpunt. Deze keer niet richting westen maar in oostelijke richting.

     
Daarna ineens, verbrande bomen! Op de fietstocht naar Bergen hadden we het ook al gezien, maar hier is te zien wat er is overgebleven na de duinbrand van vorig jaar. Het lijkt wel of het vorige week is gebeurd, zo zwart is alles nog. Er is zelfs een roetroute uitgezet.
    
Opnieuw volgt een uitzichtpunt, deze keer uitzicht in zuidelijke richting. Het ECN terrein in Petten is in de verte te zien.
     
Het is af en toe twijfelachtig of we nog wel op de route zitten, maar het feit dat we bij het klimduin in Groet en daarna bij het dorpskerkje uitkomen laat zien dat het in orde is.

Een laatste doorsteek door de duinen leidt ons naar de rand van het poldergebied. Inmiddels is het tijd voor een sanitaire stop en dat komt dan mooi uit met een rijtje mobiele toiletten.
   
Direct na deze stop komen we langs restaurant 'De Bokkesprong'. Tja, daar hadden we ook een sanitaire stop kunnen houden. Wel hebben we daar het terras opgezocht, want we lusten ook wel wat. Na de maaltijd gaan de polder in richting Petten. Dat was nog even een punt. De routemarkering staat midden in een weiland, tevens slaperdijk. We wilden wel over het gaas klimmen, maar 60 meter verderop staat er een huis tegen de dijk en ook daar een hek. Zou dat wel de bedoeling zijn?  We besluiten om het parallel lopend landweggetje te volgen.
   
De pony's zijn blijkbaar aantrekkelijk voor een zwerm spreeuwen, die op hun ruggen zijn neergestreken.  Na 2 kilometer maakt het landweggetje een bocht naar links, zodat we niet meer in dezelfde richting van de dijk wandelen!  We klimmen daarom alsnog over een hek en steken het weiland, waar een paard graast, over en verlaten het ook weer via een hek. Dan blijkt dat de eerstgenoemde dijk toch deel uitmaakt van de route. Dit staat uitdrukkelijk op het bord aan de andere kant!  De dijk buigt af richting de kust en we vervolgen deze.
   
We vervolgen onze route over de kruin van de Hondsbossche Zeerwering en komen dan al gauw ter hoogte van Petten.
   
Een opvallende verschijning bij Petten is de WESP, de meetwagen van Rijkswaterstaat. Deze wordt gebruikt om het profiel van de zeebodem te meten. Nadat we de dorpskern zijn gepasseerd gaan we bij de windroos van de dijk af en een klein stukje verderop komen we vrijwel langs onze auto. We gaan weer met de auto naar Bergen om de fietsen te halen en maken gelijk nog even gebruik van de fietsen om een paar inkopen in Bergen te doen. Ervaring leerde ons dat het centrum van het dorp nogal lastig is om met de auto te bereiken, laat staan de auto te parkeren.

We zijn vandaag Den Helder genaderd op 31 kilometer! 182 kilometers zijn we van Hoek van Holland verwijderd en 362 kilometer hebben we inmiddels vanaf Sluis in Zeeuws-Vlaanderen gewandeld langs de Nederlandse kust!

Klik hier voor de volgende etappe

Klik hier voor het overzicht van het Hollands Kustpad