New York City
Donderdag 3 november 2011
   
Naar Ground Zero en Marathonbeurs


Vier jaar geleden waren we bij Ground Zero. Op televisie en via andere media was wel duidelijk dat er inmiddels al heel wat is gewijzigd. Voldoende aanleiding om een bezoek te brengen. Een bezoek moet je tegenwoordig vooraf aanvragen en dat hadden we thuis al via internet gedaan. Je moet daarbij wel een tijd opgeven en dat was donderdag 3 november om 11 uur geworden.

 Na het ontbijt gaan we wandelend weer op weg naar Downtown Manhattan. Deze keer via 6th Avenue.

   
Wanneer we in het Financial District aankomen is pas echt goed te zien hoe hoog de nieuwe 1 WTC is!   We wandelen door naar de ingang van Ground Zero (tegenwoordig 9-11 Memorial Park) en komen eerst nog langs de tentjes van de Occupy betogers.  Ondanks dat dit park gewoon buiten is moeten we eerst door de Securitycheck.  Zakken leeg, jas uit, riem af, enz. En dan weer naar buiten naar het 9-11 Memorial Park.
   
Op de plek van beide WTC torens zijn nu twee gigantische watervallen.  In de randen de namen van alle bijna 3000 slachtoffers....... Indrukwekkend!

Daarna is het tijd voor een "bak" koffie. Zo moet je de koffie hier ook wel noemen, want ook al nemen we iedere keer een Small Coffee. Dit is nog een flinke beker, wel 2 mokken zoals we thuis kennen!

Na de coffeebreak gaan we naar het Javits Center, deze keer met de metro, om naar de Marathonbeurs te gaan. Op de beurs moeten de startnummers worden gehaald van de marathon, maar ook van de "Dash-to-the-Finishline", die we zaterdag samen gaan lopen.
   
Nadat we de beurs over zijn geslenterd is het de hoogste tijd om wat te gaan eten. In de buurt van het beursgebouw gaan we naar een typisch Newyorkse Deli, een soort supermarkt waar je langs een buffet loopt om eten op te scheppen en vervolgens bij de kassa afrekent en later ergens op straat de maaltijd nuttigt.

Nadat we de spullen naar de hotelkamer hebben gebracht, gaan we later in de middag nog op verkenning uit om te zien hoe Alie bij het marathonparcours kan komen om aan te moedigen. Weer een behoorlijke wandeling van bijna een uur. Dit moet de komende dagen wel wat minder!
   
We wandelen via 1st Avenue langs het gebouw van de Verenigde Naties naar de Queensboro Bridge, waar de marathonlopers Manhattan binnenkomen.  Wanneer we via 59th Street richting Central Park wandelen zie we de wervende tekst op de 'hop-on-hop-off-bus'.  Inderdaad, er is meer dan de marathon!

Naar dag 4 en 5