New York City
maandag 7 en dinsdag 8 november 2011
   
5th Avenue e.o., Liberty Island en Ellis Island


Maandag: Vandaag gaan we richting Central Park, via 5th Avenue. Bij de finishline van de marathon troffen we vier jaar geleden nog de winnaars, maar of dat nu ook weer zo is?   We gaan na het ontbijt eerst naar een kiosk om de New York Times te kopen. In de eerste editie staan namelijk de namen van de marathonlopers die binnen de 5 uur zijn gefinisht. Met mijn tijd 3.27 hoor ik daar uiteraard bij.. 
   
Na het bekijken van de krant, waaruit blijkt dat ik als 4900e (van de 47000) ben gefinisht, wandelen we de fifth Avenue op naar Rockefeller Center. Hier kijken we even naar de beroemde ijsbaan. We bezoeken daarna Saint Patricks Cathedral en wandelen daarna weer verder in noordelijke richting.
   

  Onderweg zien we luxe winkels, waar mensen in rijen voor staan te wachten om naar binnen te mogen. We wandelen door tot de Apple-store, in het glazen gebouwtje gaan we naar beneden, waar zich de store bevindt. Uiteraard spelen we even wat met ipads en iphones..  Alie haar site:  www.mooibijalie.nl doet het hier gelukkig ook..
   
We wandelen door het Central Park, waar we nog wel een flinke rij hardlopers zien, die nog voor koopjes gaan. Die rij is dusdanig lang dat wij niet aansluiten.  We gaan nog naar het Trump Centre (met de twee torens) en daarna gaan we naar 42nd Street om naar de Grand Central Terminal te gaan. De hal, met de klok, zie je in een aantal films.
   

Op de hoek van 42nd Street en Fifth Avenue is er..... jawel....een H&M!  Uiteraard moest Alie er even kijken ;-)
In de avond nog wat foto's gemaakt van mooi verlichte gebouwen. Rechts het Empire State Building, waar de kleurtjes dagelijks wisselen.

Dinsdag:  We gaan vandaag weer met de boot. Deze keer naar het vrijheidsbeeld op Liberty Island, gecombineerd met een bezoek aan Ellis Island.
       
Het lijkt niet zo groot, maar het vrijheidsbeeld is toch zo'n 86 meter hoog.. Vanwege bouwwerkzaamheden mag je er op het moment niet in, maar we kunnen het van dichtbij in ieder geval goed bekijken.  Na een rondje wandelen over Liberty Island gaan we weer met de boot verder naar Ellis Island.
 

Op Ellis Island kwamen tot begin vorige eeuw vele immigranten de Verenigde Staten binnen. Uiteraard ook van vele nationaliteiten. Er is een afdeling genealogie, waar je kan controleren of er voorouders op deze plek een nieuw bestaan zochten. Best indrukwekkend om te zien hoe het er destijds aan toe ging.

Nadat we met de boot teruggekeerd zijn in Batterypark wandelen we nog rond in het Financial District. We eindigen ook nog even in Batterypark, waar net als in alle andere parken weer veel eekhoorns zijn te zien.


Naar dag 9