New York City
Woensdag 2 november 2011
   
Naar China Town, South Street Seaport en Staten Island Ferry


Vandaag de eerste dag in the Big Apple. 

De eerste paar dagen mogen we nog wel slenteren, de marathon is pas op 6 november..  We gaan op verkenning naar Chinatown Down Town Manhattan. We slaan de metro dus nog even over en gaan wandelend op pad. Ons hotel ligt mooi centraal in Manhattan, dus dit is voor ons goed te doen.
   
Ons hotel ligt bij de kruising van 5th Avenue en Broadway.  Op deze plek, op de hoek met de 23rd Street staat een van de oudste wolkenkrabbers, het Flatiron Building, met de kenmerkende spitse vorm. Via Broadway wandelen we langs Union Square richting het zuidelijk deel van Manhattan.  Zo komen we na wat slingeren in Chinatown. Hier zoeken we naar de vestiging van de NAK in Manhattan. Het blijkt zich te bevinden op de 5e etage boven in het bankgebouw van Global Bank aan East Broadway.
 
Daarna is het nog een stukje naar de East River, waar we ter hoogte van de bekende Brooklynbridge uitkomen. In vrijwel iedere film  over New York wel een keer te zien... Deze plek is historisch. South Street Seaport was een belangrijkt haven waar veel schepen aanmeerden voor en van hun reis over de oceaan.  Ook de Titanic is hier ooit vertrokken.
   
Het nabijgelegen parkje is ernaar genoemd: Titanic Park. De vuurtoren is het monument ter nagedachtenis aan de Titanic.  We zijn inmiddels al even onderweg en nemen een koffiepauze. Heerlijk in het zonnetje. Je zou niet zeggen dat een aantal dagen voor we kwamen een sneeuwstorm de stad teisterde.
   
We wandelen richting de Staten Island Ferry en komen langs de helicopterhaven, waar je een rondvlucht kunt maken boven Manhattan en omgeving. Dit hebben we niet gedaan, een boottocht met de (gratis) veerboot naar Staten Island leek ons mooier.  Ook deze keer zien we weer matrixborden, waarop het verkeer alvast wordt gewaarschuwd voor afsluiting van wegen in verband met de marathon.
   
Nadat we van het ferry-gebouw zijn weggevaren krijgen we een steeds mooier overzicht van de skyline. Goed is ook te zien dat de bouw van Worldtradecenter 1 (ook Freedom Tower genoemd) al flink opschiet. Inmiddels al het hoogste gebouw van zuidelijk Manhattan. Over niet al te lange tijd zal het Empire State Building zijn status van hoogste gebouw van New York City weer kwijt zijn.
 
Op weg naar Staten Island zien we een cruiseschip liggen in een haven van New Yersey aan de overkant van de Hudson rivier. Het blijkt de Celebrity Silhouette te zijn. Een product van de Meyer werf uit Papenburg en nog geen half jaar geleden afgebouwd in de Eemshaven.  Aan de overkant op Staten Island moeten we van de boot af en in de terminal wachten op de boot terug. Dat de veiligheidsmaatregelen in New York nog erg streng zijn blijkt ook wel uit het bootje van de Coast Guard die met de veerboot meevaart. Zelfs de boordschutter met mitrailleur is paraat...  

Weer terug in Manhattan kopen we voor $29,- een weekkaart voor de metro en gaan zo weer richting het hotel.


Naar dag 3